Vesti

Fluksus u Beogradu21.01.2015. 11:50


Muzej savremene umetnosti poziva na predavanje Dobrice Kamperelića u petak, 23. januara u 18h u Salonu Muzeja savremene umetnosti Pariska 14. Predavanje pod nazivom "Otvorena svest - otvoreni svet (Proticanje 60-ih kroz večnost)" biće održano u okviru izložbe "Fluksus u Beogradu".

 

Dobrica Kamperelić (a.k.a. Dob Kamper) rođen je u Beogradu 1947. godine gde je završio Pravni fakultet. Gotovo ceo radni vek proveo je u Nolitu. Do 1968. i studentskog bunta bavi se rok muzikom, zatim piše i objavljuje satiru, eseje, poeziju, crteže, vinjete... Krajem 1970-ih započinje saradnju sa međunarodnom asocijacijom WESTEAST, zatim sarađuje sa klokotristima, a  znatno više sa signalistima, fluksusovcima, neoDADAistima, neoistima...

Oprobava se u različitim umetničkim medijima, formama i postupcima: instalacije, objekti, grafika, vizuelna poezija, performans, procesne demonstracije, interaktivni projekti, meil art itd.

Realizovao je 15 samostalnih izložbi u Srbiji, Crnoj Gori, Južnoj Koreji, SAD, Holandiji, Italiji i Brazilu. Učestvovao je na nekoliko stotina grupnih izložbi širom sveta. Realizovao je 32 međunarodna projekta i 6 festivala. Bio je autor koncepta međunarodnog Trijenala proširenih umetničkih medija u Beogradu 2010. Takođe je realizovao oko 120 performansa u Srbiji i Evropi, računajući i sudelovanje na 50. Venecijanskom bijenalu sa grupom KVARt (2003), festivalu VREME PROMENA u Mindenu (Nemačka), ARTIBUS-u u Arnhemu (Holandija), 18. međunarodnom festivalu nezavisne umetnosti (Sint Niklas u Belgiji). Autor je četiri knjige.

Član je ULUS-a (Sekcija proširenih umetničkih medija), UKS-a i IWA (Međunarodna asocijacija pisaca i umetnika iz SAD), itd.

Izložba "Fluksus u Beogradu" autora dr Dejana Sretenovića traje do 25. januara u Salonu MSUB-a. Prva i jedina izložba u Beogradu posvećena Fluksusu održana je u Galeriji-legatu Milice Zorić i Rodoljuba Čolakovića 1986. godine pod nazivom "Fluxus" i na njoj su bili predstavljeni radovi protagonista ove internacionalne neoavangardne tendencije iz zbirke Muzeja savremene umetnosti koja broji 18 radova, kao i nekoliko privatnih kolekcija. Izložba "Fluksus u Beogradu" jednim delom preuzima materijal sa prethodne izložbe i zato se može okarakterisati kao njena nova i izmenjena verzija koja takođe ima didaktički karakter, i prevashodno je namenjena novim generacijama ljubitelja umetnosti. Budući da materijal danas dostupan u Beogradu uglavnom potiče iz perioda istorijskog Fluksusa (1962-1966) i Fluksusa prve polovine sedamdesetih, izložba se koncentriše na ove periode, pridružujući originalnim radovima (kutije, objekte, grafike, crteži, partiture) tekstualne, foto, video i audio dokumente vezane za delovanje ovog pokreta, uključujući i eksponate vezane za kontakte domaćih stvaralaca (Branko Vučićević, Miroljub Todorović) sa akterima Fluksusa.

Više o izložbi pronađite na sajtu Muzeja http://bit.ly/1yCRuaU

 

Pretraga




Prijava na mailing listu

Unesite vašu e-mail adresu

Unesite kod

Nečitljiv kod? Generišite novi

Zašto se prijaviti?

Garancija privatnosti.