Vesti

Ferenc Maurič: Od mašte do stvarnosti i dalje30.05.2016. 11:05


U sredu 1. juna, u 19.30h, u Internacionalnom umetničkom studiju Radovan Trnavac Mića biće otvorena samostalna izložba slika i objekata "Od mašte do stvarnosti i dalje...", mađarskog umetnika Ferenca Mauriča (Ferenc Maurits). Izložba će biti otvorena do 1. jula 2016. godine.

 

Valjevski i srpski poštovaoci umetnosti imaće priliku da uživaju u pet različitih opusa rađenih olovkom i akrilikom na papiru i 12 objekata, nastalih u periodu od 1992. do 2011. godine.

Posmatrajući dela Ferenca Mauriča, primetna je njegova opsednutost linijama, njihovim komplikovanim rasporedom i veštim protkivanjima. Često te linije dobijaju konture nekakvih zastrašujućih živih bića. Mnoge Mauričeve slike inspirisane su književnim delima i motivima, što kao autor uopšte i ne krije.

Likovni kritičar Zoltan Šebek u svom tekstu „Skice duše“ ističe kako skorašnje slike Ferenca Mauriča „naročito liče na rendgenske snimke, laserske i ultrazvučne prikaze, ili dijagrame koji, primera radi, ilustruju protok energije unutar ljudskog tela, nervnog ili krvnog sistema“. Šebek dalje primećuje da su Mauričeve figure „tako nematerijalne da ih svetlost različitog intenziteta, poput boje, skoro nesmetano probija. Ono što zaklanja svetlost, poput linije koja ponekad dokono talasa, nežno se vrti, ili čak grčevito kovitla, češće je duhovne nego fizičke prirode. Maurič sledi puteve unutrašnjih energija i nerava, onih tananih vibracija kojima telo više ne vlada“.

U svom tekstu „Autoportreti vlastitog preobražaja“ posvećenom Ferencu Mauriču i njegovom slikarstvu, autorka Marija Šimoković navodi: „Crteži Ferenca Mauriča nisu priča o šumskom kralju. Sasvim izvesno. Jer šumski kralj ne spava da bi uščuvao vlast. Pre će biti da su oni priča o Kralju i Ludi. A Luda ili Mag, kako ga oprezni zovu, druga je strana kralja. Da li kralj oseća trenutak u kojem se  dešava metamorfoza u onog drugog i kada onaj drugi zna da postaje kralj? Ili je uloga onog trećeg, koji gleda crtež upravo u tome? Da uhvati trenutak metamorfoze i nazove ga svojim imenom“.

Ferenc Maurič rođen je u Novom Sadu 1945. godine. Školu za primenjenu umetnost pohađao je u Novom Sadu. Član je ULUV-a i Društva književnika Vojvodine. Od 1963. do 1988. godine bio je grafički urednik časopisa „Polja“ i studentskog lista „Index“. Od 1968. do 1983. godine radio je kao grafički i likovni urednik časopisa ,,Uj Symposion”. Od 1983. do 2000. godine  bio je grafički i likovni urednik u izdavačkoj kući „Forum“. Izlagao je oko 40 puta samostalno, a bio je učesnik i velikog broj grupnih izložbi u poznatim galerijama Mađarske, Italije, Nemačke, Slovačke, Engleske, Hrvatske, Slovenije, Rumunije i Srbije.

 

Pretraga




Prijava na mailing listu

Unesite vašu e-mail adresu

Unesite kod

Nečitljiv kod? Generišite novi

Zašto se prijaviti?

Garancija privatnosti.