Vesti

Eksperimentalne vežbe29.07.2015. 12:10


Projekat Eksperimentalne vežbe 2- internacionalni savremeni crtež, autorke Henrijete Noenmark iz Kopenhagena predstavlja beogradsko izdanje izložbe koja je imala svoju premijeru u Galeriji Les Gens Haureux u Kopenhagenu u oktobru 2013. godine i na kojoj su učestvovali isti umetnici.

 

kustoskinja: Henrijeta Noenmark
Umetnici: Sara Bišo, Tuguldur Jandonjamt, Gaj Goldstajn, Ivana Ivković

Autorka izložbe Henrijeta Noenmark je u svom kustoskom radu usredsređena na istraživanje formi i medija savremenog crteža. Na ovoj izložbi pokazaće primere pristupa i tretmana crteža u aktuelnim praksama savremene vizuelne umetnosti, u radovima četvoro umetnika koji dolaze iz različitih kulturnih sredina i likovnih tradicija.

Sara Bišo je umetnica iz Portugala, Tuguldur Jandonjamt dolazi iz Mongolije, umetničke studije završio je u Nemačkoj, a živi i radi na relaciji Berlin-Njujork, Gaj Goldštajn je iz Izraela a trenutno živi i radi u Londonu, dok je Ivana Ivković mlada beogradska umetnica afirmisana na međunarodnojnoj sceni.

Na izložbi će biti predstavljeni crteži kao primeri individualnih slučajeva i različitih konstelacija, igara, odnosa i opservacija, zvučnih i mentalnih simbolika i prostornih transformacije. Ovaj projekat je realizovan kao plod saradnje umetnika i kustoskinje iz rezidencijalnih programa Residency Unlimited u Njujorku, čiji je programski direktor Boško Bošković.

Tokom trajanja izložbe održaće se 3 prateća programa:
Razgovor sa umetnicima i autorkom projekta na temu Šta je sve crtež danas u savremenoj vizuelnoj umetnosti
Prezentacija rada i boravka Ivane Ivković u internacionalnim rezidencijalnim programima za umetnike. Radionica za mlade koju vodi Ana Nedeljković, vizuelna umetnica i edukatorka.

Henrijeta Noenmark Anderse, je kusatoskinja iz Kopenhagena koja je završila master studije iz umetnosti i moderne kulture, a specijalizovala se za multimedijalne projekte iz oblasti savremene vizuelne umetnosti i dizajna. Bila je kustos-konsultant projekta Residency Unlimited za Skandinaviju.

Sara Bišo je diplomirala i magistrirala slikarstvo na Akademiji likovnih umetnosti Univerziteta u Lisabonu. Proglašena je za najboljeg mladog umetnika BPI Banke 2008, dobitnica je nagrade Fedelidade Mundial 2009, i stipenfdije Fondacije Calouste Gulpenkian. Samostalno i na grupnim izložbama izlagala je u uglednim privatnim i državnim galerijama u Njujorku, Hjustonu, Lisabonu, Milanu i Kopenhagenu.

Tuguldur Jandonjamts je umetnik iz Mongolije koji živi i radi na relaciji Berlin-Njujork. Završio je studije mongolskog tradicionalnog slikarstva u Ulan Batoru 1997, diplomirao je vizuelne umetnosti na Umetničkom univerzitetu u Berlinu 2004, a kao Fulbrajtov stipendista završio je master studije iz vizuelnih umetnosti na Univerzitetu Kolumbija u SAD. Dobitnik je nekoliko značajnih nagrada iz oblasti vizuelnih umetnosti u Mongoliji i Nemačkoj. Izlagao je na više samostalnih i grupnih izložbi u Njujorku, Ulan Batoru, Singapuru, Minhenu, Gracu i Regenzburgu.

Gaj Goldštajn, vizuelni umetnik i muzičar iz Tel Aviva, Izrael, završio je master na Becalel akademiji za umetnost i dizajn u Jerusaliju 2007. Izlagao je u mnogim poznatim institucijama u Evropi ( Hamburg, Berlin, Bremen, Malaga, Pariz, Prag, Helsinki, Brisel, London, Kopenhagen), kao i u Izraelu i u SAD (Njujork, Čikago, Vašington). Dobitnik je nekoliko nagrada za mlade umetnike Izraelskog Ministarstva kulture. Trenutno radi kao šef Odeljenja za vizuelne-komunikacije na Nagar školi u Jerusalimu, a predavao je u umetničkim školama u Haifi i Tel Avivu. Svira bas i član je poznatog izraelskog rok benda „Reines Girls“.

Ivana Ivković je diplomirala slikarstvo i magistrirala crtež na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu. Od 2002. izlagala je na više samostalnih izložbi u Srbiji, Kanadi, Austriji, Nemačkoj, Italiji, Španiji, SAD, Turskoj, Danskoj, Švajcarskoj i Indiji. Kao stipendista Kulktur Kontakta iz Beča boravila je na usavršavanju 2008, u Residency Unlimited u Njujorku. Boravila je 2012, u Casa dell Arte u Bodrumu 2013. A stipendiju grada Linca dobila je 2014. Njeni radovi se nalaѕe u Telenor kolekciji savremene umetnosti, Muzeju grada Beograda i u značajnim privatnim kolekcijama u Njujorku, Bazelu, Kopenhagenu i Lisabonu.

 

Pretraga




Prijava na mailing listu

Unesite vašu e-mail adresu

Unesite kod

Nečitljiv kod? Generišite novi

Zašto se prijaviti?

Garancija privatnosti.