Vesti

Eho nadrealizma11.05.2016. 12:35


Susreti: Vek avangarde, povodom stogodišnjice dadaizma 5. februar – 11. septembar 2016. ljudi / priče / slike / zvuci / predmeti u pseudo-kabareu KCB-a u saradnji sa Kabareom Volter, Cirih. Četvrtak, 12. maj u 20h, tema: Eho nadrealizma, učestvuju: Petar Jevremović, Branko Romčević, Mirol...

 

 

Učestvuju: Petar Jevremović, Branko Romčević, Miroljub Stojanović, Dejan Sretenović, Predrag Brebanović

Moderira: Biljana Andonovska

Likovna galerija, Knez Mihailova 6



Majski susret ciklusa kojim obeležavamo stogodišnjicu nastanka dadaizma i evociramo događaje i ličnosti iz epohe istorijskih avangardi – posvećujemo tišinama i odjecima po-etike nadrealizma.
Avangardni pokreti s početka 20. veka promenili su način na koji danas stvaramo, doživljavamo i promišljamo umetnost!

Programi su definisani kao „susreti“ u cilju isticanja vrednosti zajedničkog „uživanja“ u javnom prostoru, vrednosti kolektivnog stvaranja, a pre svega – saradnje, tako tipične za avangardiste, inače izrazite individualce...

Fokus razgovora tokom susreta posvećenog nadrealizmu neće biti na istorijskim uslovima formiranja i delovanja nadrealističkog pokreta, već će nas zanimati smerovi širenja, mimikrijskog utapanja i reinterpretacije nadrealističkih koncepcija u umetnosti, filozofiji i kulturi 20. veka. Sagovornici iz različitih disciplina govoriće o odnosu psihoanalize i književnosti, nadrealističke avangarde i francuske teorije, o nadrealističkim impulsima u filmu i likovnim umetnostima, kao i o specifičnom položaju srpskog nadrealizma u jugoslovenskoj kulturi druge polovine 20. veka.
 
Ciklus Vek avangarde započet je u Kulturnom centru Beograda, u saradnji sa spisateljicom Marijom Ivanić, na dan iniciranja dadaizma i „Kabarea Volter“ – 5. februara 2016, temom Marsel Dišan, preteča dadaizma, a okončaće se u septembru putujućom umetničkom instalacijom postavljenom u Knez Mihailovoj ulici, sa multimedijalnim sadržajima posvećenim dadaizmu:  DADA ON TOUR, nomadski šator Kabarea Volter, Cirih.

 

 

Pretraga




Prijava na mailing listu

Unesite vašu e-mail adresu

Unesite kod

Nečitljiv kod? Generišite novi

Zašto se prijaviti?

Garancija privatnosti.