Vesti

Dva sveta20.07.2016. 10:25


Izložba "Dva sveta" u KC Beograda od 30. juna do 23. jula. Umetnice: Danica Dakić (BiH/Nemačka), Varša Nair, (Indija/Tajland), Lucija Nimcova (Slovačka/Belgija) kustoskinje: Gordana Dobrić i Dragana Žarevac .

 

Projekat/ izložba Dva sveta bavi se aktuelnim i globalnim problemom umetničke, kreativne i intelektualne migracije unutar prostora savremene vizuelne umetnosti kroz primere stvaralaštva tri umetnice visiko pozicionirane na likovnoj sceni koje imaju iskustva različitih društveno-političkih matrica, a svaka se u svojoj praksi bavi pitanjem identiteta u različitim zonama – nacionalnog, rodnog, klasnog, verskog, teritorijalnog. Autorke istražuju promene nastale u prostorima geografije, politike, tela i slike unutar mreže vektora koji dominiraju globalnim prostorom savremenog sveta.

Prateći program izložbe: Sreda, 20. jul u 19:00 Grupa 484: Granica je zatvorena, prezentacija trogodišnjeg projekta realizovanog u azilantskim centrima u Srbiji; učestvuju: Snežana Skoko, vizuelna umetnica; Ivana Prličević Leko, dramaturškinja i pozorišna pedagoškinja i Robert Kozma, politikolog i koordinator programa Ne prezentaciji će biti reči o trogodišnjim iskustvima u komunikaciji i radu sa migrantima, o iskustvima i životima ljudi, koji su se, bežeći od rata, zadesili u azilantskim centrima u Srbiji. Izložba Granica je zatvorena / Border is closed koju je Grupa 484 realizovala u saradnji sa Muzejem afričke umetnosti u Beogradu septembra 2015. gostovala je u 5 gradova u našoj zemlji i regionu.

Četvrtak, 21. jul 17:00 do 20:00 Grupa 484 i ARTEDU, Neme mape, radionica za mlade; koncepcija i realizacija: Nena Skoko, Ivana Bogićević Leko, Ana Nedeljković Radionica se bavi životnim pričama ljudi koji su, iz ratom i sitromaštvom zahvaćenih područja, napustili svoje domove u potrazi za boljim životom. Na radionici će se učesnici upoznati sa autentičnim svedočenjima migranata različitih profila, proći će kroz dramsku simulaciju tipične migrantske situacije i trasiraće putanje kretanja na nemim kartama.

Koncepcija i organizacija: Ivana Prličević Leko, Snežana Skoko i Robert Kozma.

 

Pretraga




Prijava na mailing listu

Unesite vašu e-mail adresu

Unesite kod

Nečitljiv kod? Generišite novi

Zašto se prijaviti?

Garancija privatnosti.