Vesti

Dragana Kuprešanin: Eksperimentalni strip31.03.2015. 10:25


Sreda, 1. april u 19.15 Srećna galerija SKC-a. Otvaranje izložbe autorke Dragane Kuprešanin, pod nazivom, " Eksperimentalni strip".

 

Dragana Kuprešanin (1982) diplomirani je likovni umetnik - specijalista slikarstva (FLU) i diplomirani grafički dizajner (FPU), kao i autorka alternativnog stripa. Dosada je ostvarila osam samostalnih i preko 200 grupnih izlaganja u zemlji i inostranstvu. Publikovala stripove u domaćim i stranim izdanjima. Dobitnica je više prvih nagrada iz oblasti likovne (crtež) i primenjene umetnosti (dizajn,animacija). Član ULUPUDS-a, ULUS-a i USUS-a (po pozivu). Student doktorskih akademskih studija na FPU u Beogradu, gde je i saradnik u nastavi na predmetima crtanje i slikanje.

Serija crteža/stripa – REPRINT / Bajka o kruški i zecu započeta je 2008. godine kao eksperimentalno istraživanje odnosa vizuelnih medija i tehnika i pokušaj da se ispitaju granice likovnih i primenjenih medija (crtež/ilustracija/strip), njihove strukture i karakteristike. Rad je zamišljen kao serija crteža −kadrova koji postavljeni u prostoru u strip table ili kaiševe, grade strip naraciju. Zid galerije postaje tabla ili kaiš stripa, a svako novo izlaganje novi nastavak stripa.

Serija je rađena posebnim režimom stilizacije ugljena na natronu, sa kolažiranim i bojenim segmentima, a unutar crteža grade se jukstapozicije upotrebom kineskog pisma za tekst scenarija. Naracija prati odnos dva lika, u izmišljenom i semantički određenom svetu (simbola) koji omogućava doživljaj radnje. Upotreba konvencija strip jezika (filaktere, onomatopeje, kinetički znaci) daje radu i grafičku (ne samo fonetsku) vrednost, a naglašena dvodimenzionalnost kadrova omogućava posmatraču−čitaocu da svaki sloj crteža postavlja kao novi i menja narativni tok.

Serija je prikazivana u strip nastavcima na samostalnim izlaganjima u Beogradu (Galerija Kolarac (2010), Galerija Freedom (2011), Mala galerija ULUPUDS-a (2012), Galerija SULUJ (2013), a celovito, peto samostalno izlaganje serije u Srećnoj galeriji SKC-a, koje obuhvata kompletan opus od 62 crteža, daje novo i usložnjeno čitanje rada u prostoru koji pruža mogućnost da naracija dobije paralelne vremenske tokove − a da svaki segment tog prostora postane faux terrain i donese nove obrte u stripu. (DraganaKuprešanin)

 

Pretraga




Prijava na mailing listu

Unesite vašu e-mail adresu

Unesite kod

Nečitljiv kod? Generišite novi

Zašto se prijaviti?

Garancija privatnosti.