Vesti

Doplgenger: Neimenovani fragmenti19.01.2015. 13:15


Vođenje kroz izložbu prezentacija umetnika, utorak 20. januar u 17h, Muzej savremene umetnosti Vojvodine, Dunavska 37, Novi Sad, DOPLGENGER – Isidora Ilić i Boško Prostran, filmski/video umetnici (Beograd), projekcija: Neimenovani fragmenti.

 

NEIMENOVANI FRAGMENTI predstavljaju skup radova koji su nastajali od 2011. u okviru istoimenog istraživačkog projekta. Neimenovani fragmenti se bave politikom medijskih slika koje su deo ličnog sećanja, ali su i učestvovale u izgrađivanju istorijskih narativa na prostoru bivše Jugoslavije u razdoblju od 1980. do 2000. godine. Radovi u seriji iznova izvode kontekst medijskog sadržaja, ali sada ističu ono što je prethodno bilo nevidljivo i potisnuto, ono što je u medijskom toku ostalo marginalizovano ili se smatralo efemernim. U sadašnjem trenutku aproprijatisani, analizirani i dekonstruisani sklopovi slika i zvukova prošlosti bivaju sukobljeni i aktualizovani.

Doplgenger umetnički duo čine Isidora Ilić i Boško Prostran, film/video umetnici koji žive i rade u Beogradu. Radovi Doplgengera se bave odnosom između umetnosti i politike kroz preispitivanje režima pokretnih slika i modusa njihove recepcije. Oslanjajući se na tradicije eksperimentalnog filma i videa, Doplgenger interveniše na već postojećim medijskim proizvodima ili proizvodi u formi filmskog eseja. Iako im je pokretna slika osnovni medij, njihova praksa uključuje i tekst, prostorne instalacije, performanse, predavanja i diskusije. Radovi Doplgenger dua su prezentovani u zemlji i inostranstvu, kako na samostalnim i grupnim izložbama tako i na film/video festivalima kao što su: Cairo Video Festival (Kairo, 2014), Festival eksperimentalnog filma u Parizu (2014), 55. Oktobarski salon (Beograd, 2014), Država u krevetu (Galerija Likovne umetnosti Split, 2014), Open Systems u Beču (GPL Contemporary, 2014), Salon Video (Rumunija, 2013), Međunarodni festival eksperimentalnog filma i videa VIDEOEX (Cirih, 2013), VIDEOFORMES (Klermon Feran, 2013), Images Contre Nature Festival (Marsej, 2012), Bijenale umetnosti u Pančevu (Galerija savremene umetnosti, 2012), Galerija ArtPoint (Beč, 2011),TINA B. Festival savremene umetnosti (Prag, 2011), This Is Not A Gateway (London, 2009), Video u progresu (Galerija Photon Ljubljana, 2009), performIC (Inzbruk, 2009), Galerija Remont (Beograd, 2009), Galerija O3one (Beograd, 2008), Alternative Film-Video festival (Beograd, 2008) itd. Sarađivali su na mnogobrojnim inostranim i domaćim umetničkim i kulturnim projektima, učestvovali su na simpozijumima i panelima, držali predavanja, radionice i organizovali projekcije. Stipendirani umetnički boravci i programi uključuju: KulturKontakt Austria (Beč, 2011), Frindž MK (Milton Kins, 2010), Program za umetnost i teoriju Künstlerhaus Büchsenhausen (Inzbruk, 2009), Međunarodna umetnička radionica Braziers (Oksford, 2007).

www.doplgenger.org

 

 

Pretraga




Prijava na mailing listu

Unesite vašu e-mail adresu

Unesite kod

Nečitljiv kod? Generišite novi

Zašto se prijaviti?

Garancija privatnosti.