Vesti

DA:SEIN - hepening gradske gerile05.05.2016. 13:30


Petak, 6. maj 2016. godine u 20h, ACTOPOLIS stan, Despota Stefana 36, Beograd DA:SEIN - hepening gradske gerile.

 

U okviru međunarodnog projekta Actopolis koji se u Beogradu održava tokom maja meseca pod nazivom „FORMALNO NEFORMALNA, Beogradska samoorganizovana kulturna produkcija“ Gradska Gerila će, kao jedan od učesnika projekta imati niz događaja u Actopolis stanu, prostoru specijalno "osvojenom" za ovaj projekat.  Prvi od tih događaja je hepening DA:SEIN.

U petak, 6. maja od 14 do 20 časova grupa učesnika će biti zaključana u Actopolis stanu. Vrata se otključavaju za publiku u 20 časova, a učesnici tokom 6 sati oblikuju prostor prema sopstvenom nahođenju bilo individualno ili kolektivno, materijalno ili nematerijalno. Nakon otključavanja stana sledi diskusija sa učesnicima i publikom.
Biće, bistvovanje, prostor, vreme, objedinjeni u terminu “da:sein” kao proces ima za cilj da probudi preispitivanje osnovnih egzistencijalnih pitanja svake individue koja je deo nužnog kolektiva, konstantno promenljivih vrednosti.
Skup individua smeštenih u prostor “lišen” utvrđenih vrednosti, kao anomalija u okviru postojećeg sistema, jeste aktivno - reaktivan organizam bez očekivanja predefinisanog ishoda. Opipljivo neopipljiv produkt šetstočasovnog hepeninga preispituje proces nastanka, formiranja, opstanka kolektivnog bića kao i ideju uređenja date okoline radi kasnije interakcije sa publikom.  Gradska Gerila, u saradnji sa Andrejom Rondović, Fakultet tehničkih nauka, departman Scenska arhitektura, tehnika i dizajn, Novi Sad.

Više informacija o performansu: https://www.facebook.com/events/1582132715432780

Gradska Gerila proistekla je iz projekta Goethe-Instituta pod nazivom Goethe-Gerila, započetog 2010. godine u cilju povezivanja sa mlađom ciljnom grupom. U pitanju je kreativna laboratorija koja počiva na principima samoorganizovanja mladih, njihovog kreativnog udruživanja, vršnjačke edukacije i alternativnih vidova obrazovanja, razmene širokog spektra znanja, veština i ideja između članova čiji skup obuhvata različit stepen obrazovanja, interesovanja, talenata, mogućnosti, životnih iskustava i stavova. Sinergijom ovih različitih činilaca nastaju specifični kreativni prostori za realizaciju raznovrsnih ideja na polju umetnosti i socijalnog aktivizma u cilju aktivnog učešća mladih u oblikovanju sopstvenog urbanog okruženja i jačanju civilnog društva. Od 2010. do 2016. godine realizovan je veliki broj izložbi, instalacija, radionica (u saradnji sa međunarodnim i lokalnim umetnicima), debata, predavanja, koncerata, kreativnih i ekoloških intervencija u javnom prostoru, istraživačkih projekata, regionalnih i međunarodnih susreta i radionica, a upriličena su i dva međunarodna radna susreta podržana od strane programa Evropske Unije "Youth in Action".

Gradska Gerila: https://www.facebook.com/gradskagerila https://cityguerilla.org

Actopolis

Beogradsko izdanje projekta Actopolis poziva na istraživanje samoorganizovane kulturne scene u Beogradu i okuplja 14 umetnika, umetničkih grupa i aktera u kulturi različitih usmerenja koji će na poziv kustoskinje Mirjane Bobe Stojadinović dati svoj odgovor na pitanja kako, zašto i za koga se produkuje urbana kultura u kriznim vremenima koja u Srbiji traju više od 25 godina.

Actopolis: - više informacija o projektu:

"FORMALLY INFORMAL" on the #ACTOPOLIS website: http://bit.ly/22x2Rhp

 

 

Pretraga




Prijava na mailing listu

Unesite vašu e-mail adresu

Unesite kod

Nečitljiv kod? Generišite novi

Zašto se prijaviti?

Garancija privatnosti.