Vesti

Darinka Slijepčević: Obličja15.04.2015. 14:15


Izložba slika „Obličja“ Darinke Slijepčević biće svečano otvorena u četvrtak, 16. aprila u 19 sati u Galeriji Zavoda za proučavanje kulturnog razvitka (Rige od Fere 4, Beograd).

 

Darinka Slijepčević kroz slikarstvo želi da nas uvede u svoj iluzorni svet, da probudi naša estetska čula i interesovanje za umetnost. Svojim specifičnim i eksperimentalnim korišćenjem boje i materijala, kao i smelim orkestriranjem površina, ona uspostavlja harmoniju na slici, određuje joj lik i fizionomiju. Stvarajući u duhu enformela i pronalazeći lepotu u unutarnjim doživljajima, crpi inspiraciju iz prirode, sakralnog sveta i svakodnevice. Elementi slike su svedeni do apstrakcije kako ne bi uticali na percepciju posmatrača i uvodili ga u proces automatskog razmišljanja. Darinka želi da navede posmatrača da aktivno razmišlja o slici ostavljajući mu prostora da samostalno pronađe emociju sa kojom će se identifikovati - objašnjava u katalogu izložbe Dušan Nevajda iz Zavoda za proučavanje kulturnog razvitka.

Darinka Slijepčević je akademski slikar, rođena u Smederevu 1990. godine. Osnovnu školu, kao i Gimnaziju završila je u rodnom gradu. U ovom periodu aktivno učestvuje u lokalnoj radionici za decu i mlade, gde razvija talenat i započinje da eksperimentiše sa različitim likovnim tehnikama. Godine 2008. upisuje Fakultet primenjenih umetnosti u Beogradu, odsek za primenjeno slikarstvo. Osnovne akademske studije završila je na istom smeru 2012. godine u klasi profesora Miroslava Lazovića i stekla zvanje diplomiranog primenjenog umetnika. Marta meseca 2014. godine otvara prvu samostalnu, multimedijalnu izložbu u galeriji savremene umetnosti Smederevo. Učestvovala je na mnogobrojnim kolektivnim izložbama i izlagala u Muzeju primenjenih umetnosti u Beogradu, Beogradskom studentskom gradu i regionalnom centru za mlade talente „Mihajlo Pupin” u Pančevu, a svojim mozaicima predstavila se i na internacionalnom sajmu kamena u Kragujevcu. Tokom studija imala je priliku da se angažuje u
okviru brojnih društvenih projekata kao i da učestvuje u izradi mozaika od preko 150m² za arheološko-rimsko nalazište Viminacijum. Uz slike i mozaike, ova umetnica iza sebe ima već nekoliko realizovanih murala, a nakon završetka studija nastavlja da razvija svoj karakterističan stil korišćenjem različitih materijala i multimedija.

Postavka "Obličja" može se pogledati do 29. aprila.

Radno vreme Galerije: radnim danima od 10 do 16 časova

 

 

Pretraga




Prijava na mailing listu

Unesite vašu e-mail adresu

Unesite kod

Nečitljiv kod? Generišite novi

Zašto se prijaviti?

Garancija privatnosti.