Vesti

Daniel Glid: Projekat Hard Backup23.06.2014. 10:40


U utorak, 24. juna u 20. sati u Galeriji Zečević, Cara Uroša 11., otvara se samostalna izložba radova autora Daniela Glida, "Hard Backup".

 

Projekat Hard Backup

Proteklih godinu dana pravim kratke zabeleške u vidu crteža direktno u svom telefonu, crtajući prstom po ekranu u posebnom programu. Nedostatak vremena da činim ono što želim, naterao me je da umetnički poriv ovog puta prebacim u telefon tako da kada god ugrabim priliku da crtam ja to i uradim.

Digitalni svet nas tera da sve više bekapujemo naša digitalna sećanja. Za ono što nam je zaista važno pravimo bekap, pa onda i bekap bekapa a kada ni to nije dovoljno, i bekap bekapovanog bekapa. A nije na odmet i napraviti i onlajn bekap i njegov onlajn bekap bekapa. Paranoji nikada kraja. Bekap mojih crteža sam podigao na sledeći nivo. Iz digitalnog, prebacio sam ih u realan svet. Tako je nastao rad Hard Backup. On se sastoji od 30 izabranih crteža prebačenih iz digitalnog zapisa koji se nalazi u telefonu u 2D printove koji se nalaze u 3D maketama telefona.

Digitalni original prelazi u opipljivu kopiju.

Kopija postaje original.

Virtuelni prostor dobija svoje mesto u realnom prostoru.

Da li je original u virtuelnom svetu vredniji od kopije u realnom svetu?

U mom slučaju nije. Kada prvi put originalni digitalni crtež napusti moj telefon i krene na put kroz Internet ili počne da okupira razne medije za smeštanje podataka, on postaje dostupan i besplatan za sve. Originala može da bude beskonačno mnogo, Hard Backup kopija je jedinstvena, potpisana i ima svoju vrednost izraženu u novcu.

Daniel Glid Beograd, 08.06.2014.

 

Pretraga




Prijava na mailing listu

Unesite vašu e-mail adresu

Unesite kod

Nečitljiv kod? Generišite novi

Zašto se prijaviti?

Garancija privatnosti.