Vesti

Dan otvorenih vrata u Salonu MSU10.06.2015. 10:00


U okviru izložbe “Prostori odstupanja”, Muzej savremene umetnosti organizuje Dan otvorenih vrata u petak, 12. juna u periodu od 16 do 20 časova u Salonu Muzeja savremene umetnosti (Pariska 14).

 

 

Posetioci će imati mogućnost da direktno od Marka Markovića, jednog od umetnika koji učestvuje na izložbi, dobiju odgovore na pitanja o njegovim radovima predstavljenim u Salonu MSU.

Izlоžbа "Prostori odstupanja" prеdstаvlja аutоrе Anu Knežević, Nemanju Lađića i Marka Markovića kојi sе u svојој umеtničkој prаksi nа specifičan nаčin bаvе pојmоm prоstоrа. Rаzličitim pristupimа, koristeći medij crteža, svetlosno-zvučne instalacije i video rada, umеtnici prоblеmаtizuјu rеcеpciјu prоstоrа, njеgоvu strukturu, hоmоgеnоst i plаnоvе. Više o izložbi na sajtu MSU http://bit.ly/1KhQCjS

Marko Marković je predstavljen na izložbi radovima pod zajedničkim nazivom Gradac (2015). Umetnik oko odabranog objekta gradi fiktivnu priču s određenim dramaturškim momentom. Rad započinje skulpturom ili objektom kao trodimenzionalnom formom, jedan od segmenata je video rad, zatim crtež koji nije realizovan na papiru, već je samo jedno od polja ovog umetničkog istraživanja. U radu Gradac element istorijske memorije je vidljivo prisutan, a za autora je od velike važnosti brisanje onih značenja koja nisu inherentna za manastirsku građevinu. Marko Marković takođe naglašava potrebu da depersonalizuje ono što stvara, smatrajući da delo treba da ima svoj život, nezavistan od umetnika.

Marko Marković (Beograd, 1984). Studirao je vajarstvo na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu u klasi profesora Mrđana Bajića. Bavi se medijem skulpture i crteža. Imao je više samostalnih izložbi, između ostalog 2009. u Cultural City Network u Gracu, 2014. na Kulturfestival serbi.arte u Austriji, a učesnik je i brojnih grupnih izložbi. Dobitnik je više nagrada i priznanja, među kojima je i nagrada za crtež Fonda "Vladimir Veličković" 2008. godine.

Izložba "Prostori odstupanja", kustoskinje Žakline Ratković, otvorena je do 28. juna 2015. gоdinе, svakog dana od 12 do 20 časova, osim utorkom.

 

Pretraga




Prijava na mailing listu

Unesite vašu e-mail adresu

Unesite kod

Nečitljiv kod? Generišite novi

Zašto se prijaviti?

Garancija privatnosti.