Vesti

Dan otvorenih vrata u Salonu MSU27.05.2015. 13:50


Povodom izložbe “Prostori odstupanja”, Muzej savremene umetnosti organizuje Dan otvorenih vrata u petak, 29. maja u Salonu Muzeja savremene umetnosti (Pariska 14).

 

U periodu od 12 do 20 časova posetioci će imati mogućnost da direktno od umetnice Ane Knežević dobiju odgovore na pitanja o izložbi i njenim radovima predstavljenim u Salonu MSU, dok će u 17 časova umetnica održati prezentaciju o svom dosadašnjem radu.

Izlоžbа "Prostori odstupanja" prеdstаvlja аutоrе Anu Knežević, Nemanju Lađića i Marka Markovića kојi sе u svојој umеtničkој prаksi nа specifičan nаčin bаvе pојmоm prоstоrа. Rаzličitim pristupimа, koristeći medij crteža, svetlosno-zvučne instalacije i video rada, umеtnici prоblеmаtizuјu rеcеpciјu prоstоrа, njеgоvu strukturu, hоmоgеnоst i plаnоvе.

Na izložbi „Prostori odstupanja“ Ana Knežević je predstavljena sa dva rada, instalacijom Fiat Lux (2015) i crtežom Between You and Me (2015).

Interesovanja umetnice se kreću u okvirima interdisciplinarnih istraživačkih projekata, koji u sebi ujedinjuju nauku, tehnologiju i umetnost. U svojim radovima ona istražuje relacije i međusobnu zavisnost između prostora, svetlosti i zvuka. Njeni radovi se oslanjaju na okruženje, ostvareni su u odnosu na konkretnu situaciju zatečenog mesta i konstruisani su kao site-specific instalacije. U zadatom prostoru, Ana Knežević realizuje formu crteža u prostoru, kroz koji se prolazi telom. Tim činom, posetilac postaje učesnik u samom radu, koji je osmišljen da bude aktiviran posmatračevim pogledom. Umetnica je posebno zainteresovana za pojam praznine i negativnog prostora, i svojim radom, povezujući naučna istraživanja sa umetnošću, donosi nova prostorna iskustva koja menjaju našu standarnu percepciju.

Ana Knežević (Beograd, 1976). Diplomirala je slikarstvo na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu 2002. godine u klasi profesora Slobodana Roksandića. Studirala je slikarstvo na programu MFA na Massachusetts College of Art u Bostonu. Bavi se svetlosno-zvučnim instalacijama, crtežom i slikarstvom. Realizovala je nekoliko projekata u javnim prostorima i imala brojne grupne i samostalne izložbe, između ostalog 2003. u Bostonu i 2009. u Parizu. Živi i radi u Njujorku. Više o umetnici http://www.anaknezevic.net/ana.html

U toku trajanja izložbe, biće organizovani susreti i sa Nemanjom Lađićem i Markom Markovićem. Izložba "Prostori odstupanja" je otvorena do 28. juna 2015. gоdinе, svakog dana od 12 do 20 časova, osim utorkom.

 

Pretraga




Prijava na mailing listu

Unesite vašu e-mail adresu

Unesite kod

Nečitljiv kod? Generišite novi

Zašto se prijaviti?

Garancija privatnosti.