Vesti

Buduća Savamala30.08.2013. 15:00


U okviru projekta Urban Incubator: Belgrade, projektni tim Buduća Savamala organizuje akciju sakupljanja vizija ispred Goethe-Instituta u Knez Mihailovoj ulici. Utorak, 3. septembar, Knez Mihailova od 11 - 19 časova. 

 

 

Svi prolaznici će moći da učestvuju u akciji, tako što će nam u zamenu za partiju stonog tenisa ostaviti njihovu ideju za budući izgled Savamale. U okviru projekta Buduća Savamala organizovan je niz aktivnosti, a jedna od njih bila je i prikupljanje dečjih vizija budućnosti njihovog dela grada u saradnji sa OŠ "Isidora Sekulić".  Deca drugog i trećeg razreda oslikavali su na unutrašnjim zidovima školskog dvorišta svoje vizije Savamale 2050.
Fotografije i tekst sa ove radionice možete pogledati na sledećem linku:
http://blog.goethe.de/urbanincubator/archives/40-30-visions,-one-drawing-and-the-future-of-Savamala-all-smiling.html
U julu mesecu pitali smo i starije žitelje Savamale, u okviru interaktivne celodnevne radionice koja je organizovana u Španskoj kući, kako oni vide da će ovaj značajan gradski distrikt izgledati u budućnosti I koji su to problemi sa kojima se svakodnevno susreću.
Fotografije i tekst sa ove radionice možete pogledati na sledećem linku:
http://blog.goethe.de/urbanincubator/archives/76-NextSavamala-Citizens-Visions.html


Nextsavamala – Crowdsourcing a City Vision

Kako budućnost Savamale vide sami Beograđani? Koje su njihove ideje? Mogu li neke od njih prerasti u stvarnost? Projekat Nextsavamala ne samo da Beogrđane podstiče na to da zajedničkim snagama oblikuju viziju budućnosti Savamale, nego ih u tome i podržava uz pomoć internetskog foruma i putem radionica.  Građani ne samo da osećaju sve snažniju potrebu za tim da učestvuju u odlučivanju o razvoju svog grada, nego žele da i sami aktivno doprinesu tom razvoju. Čak i u postsocijalističkim zemljama, gde su o urbanističkim pitanjima dugo odlučivale isključivo autoritarne vlasti i stručnjaci koji su delovali po njihovom nalogu, građani su i te kako voljni da se aktivno uključe u ovaj proces. Da bi se obezbedili uslovi za to, neophodno je, međutim, razviti strukture za aktivno učešće građanja, jer ih u prošlosti nije bilo.

 

Pretraga




Prijava na mailing listu

Unesite vašu e-mail adresu

Unesite kod

Nečitljiv kod? Generišite novi

Zašto se prijaviti?

Garancija privatnosti.