Vesti

Bora Ćosić i Corax u Parobrodu22.04.2015. 12:05


Dva titana nacionalne kulture Bora Ćosić, srpski i hrvatski romanopisac, esejista, prevodilac i Predrag Koraksić Koraks, karikaturista, predstaviće se prvi put zajedno svojim knjigama uz izložbu, u okviru celovečernjeg programa, u sredu, 29. aprila od 19 h i 20,30 h u Parobrodu.

 

 

Prvo će nakon godina odsustva sa prestoničke scene književne promocije, nastupiti Bora Ćosić, dobitnik NIN-ovog priznanja iz 1969. godine, uz Nenada Šaponju, urednika zrenjaninskog izdavača Agore. Na istom mestu, neposredno kasnije, biće predstavljena Koraksova najnovija knjiga karikatura ’’Trajno prošlo vreme- hronologija 1990-2001’’ ( Alexandria Press,2014) nedavno nagrađena ’’Glasnikovim’’ priznanjem, o kojoj će govoriti istoričarka Branka Prpa, urednica izdanja i prvospomenuti najavljeni i (iz)vanredni gost, koji je jedan od autora predgovora.

Dvojicu umetnika prema rečima Ćosića, uoči polaska na put iz Berlina, u kome živi i radi, spaja to što su iz istog rova. Kao da Bora crta Koraksovom rukom, a Koraks piše Borinom. Ćosić će govoriti o trodelnoj romanesknoj trilogiji ’’Nulta zemlja’’, „Carinska deklaracija’’ i ’’Izgnanici’’. Na rubu eseja i unutrašnjeg monologa, autor ’’Nulte zemlje’’, simptome izgnanstva ne prikazuje samo kroz junake iz Rusije, Mađarske, Irske i Švedske, već i kroz sopstvenu prizmu pripadnika nestale južnoslovenske države. Citat iz ’’Izgnanika’’ kaže: ’’Valjda je ova kuća taj brod naše porodice i celog građanstva uopšte. Koja, u malom, treba da obnovi plovidbu našeg života, i put koji smo prošli…’’

U predgovoru dvojezičnoj knjizi Koraksovih karikatura ( na srpkom i engleskom jeziku) Bora Ćosić je Koraksove karikature uporedio sa radovima Pjera Križanića i Zulfikara Džumhura. Reditelj Dušan Makavejev, u predgovoru za ’’Trajno prošlo vreme’’ podsetio je na reči Duška Radovića, da svoj grad treba voleti svaki dan, pomalo. Istoričar Vladimir Pištalo, književnik i dobitnik NIN-ove književne nagrade za 2008. godinu, u svojoj uvodnoj reči o izabranim karikaturama, zabeležio je da Koraks svojim krupnim zelenim očima i čarobnim štapićem, kao da postavlja pitanje ’’ treba li istoriji stavljati mašnu ?!’’

Moderator programa je Katarina Lazić, urednica u Parobrodu. ’’Nulta zemlja’’ i ’’Trajno prošlo vreme-hronologija 1990-2001’’ biće pristupačni publici po promotivnim cenama. Prateća manifestacija je izložba 100 Koraksovih karikatura, uz koju sleduje i poklon vodič-bedeker o njegovih i naših dve i po decenije.

 

Pretraga




Prijava na mailing listu

Unesite vašu e-mail adresu

Unesite kod

Nečitljiv kod? Generišite novi

Zašto se prijaviti?

Garancija privatnosti.