Vesti

BalCCon2k1404.09.2014. 12:20


U Novom Sadu od 5. do 7. septembra u Muzeju savremene umetnosti Vojvodine održaće se drugi po redu regionalni hakerski kongres “BalCCon2k14 – Second Base”, zamišljen kao trodnevno okupljanje međunarodne hakerske zajednice.

 

Organizator kongresa je novosadsko  udruženje Linux korisnika “LUGoNS” i Wau Holland Fondacija iz Hamburga. Osnovni cilj  udruženja je rad na boljitku društva, podsticanje korišćenja GNU/Linux sistema, kako u  preduzećima, tako i kod pojedinaca i entuzijasta. LUGoNS je podrška svim Linux korisnicima,  kako u Novom Sadu, Vojvodini, tako i u Srbiji. Članovi udruženja nastoje takođe da podignu  svest o informatickoj kulturi i promovišu FLOSS (Free/Libre and Open Source Software).  Program kongresa obuhvata brojne prezentacije, radionice kao i predavanja iz oblasti  bezbednosti računarskih sistema, sa posebnim osvrtom na društveno-političke teme, poput  zaštite privatnosti na internetu, slobodnog softvera, programskih jezika, razvoja aplikacija i  brojne druge. Predavaci su poznati i priznati pripadnici hakerskih zajednica iz celog sveta (lista  predavača u prilogu).


Ciljna grupa kongresa su mladi istraživači i naučnici, koji rade samostalno ali koji nisu u  mogućnosti da posećuju velike konferencije ovog tipa u inostranstvu, dok je naučni fokus  stavljen na IT. Putem live streaminga, kao i materijala u digitalnom formatu, sadržaj kongresa i  svi njegovi rezultati biće dostupni javnosti.  Cilj predavanja je da se mladi istraživaci osposobe u pisanju i prezentaciji naučnih radova pred  vrhunskim predavačima i kolegama iz celog sveta. Ukoliko su interesantni, inovativni i u skladu  sa moralnim načelima za koje se zalate cela zajednica okupljena oko slobodnog koda, kao  rezultat proizaći ce ne samo “book of abstracts” vec i štampani radovi, afirmacija mladih  stručnjaka, njihovi prvi naučni koraci, kao i video zapis koji ce biti stavljen na uvid svima koji  žele da rade na diseminaciji znanja.  Ideja je da se BalCCon odrtava na godišnjem nivou i da postane tradicija.



Predavaci:
Mitch Atlman: Haker is San Franciska, pronazalač. Autor uređaja koji gase sve poznate marke  televizora i pušta vaš um na slobodu. Rešen je da podeli sa vama svoje znanje o elektronici,  lemljenju i da zajedno sa njim napravite svoj sopstveni Arduino kontroler.  Bernd Fix: Haker iz Berlina, osnivac Chaos Computer Club-a 1986. godine. Tvorac prvog demo  virusa u Casopisu. Drti se maksime pravog hakera: "Don't mess around with other peoples  data" i motete čuti šta se novo dešava na polju post-quantum kriptologije.

 
Aleksandr Timorin: SCADA sistemi... Na prvi pogled potpuno van bilo kakvog tivotno  potrebnog znanja... Ko bi rekao kakvo hakersko znanje se valja iza površine?
Anand Buddhdev: Znate ono, kada se pitate koja IP adresa, koje ime, DNS serveri, gde se to  registruje... Anand dolazi iz RIPE NCC, a drzaće uvod u Ansible.


Voja Antonić i Dejan Ristanović: Da li se neko seća časopisa "Računari u vašoj kući", pa još  prvog broja, sve sa opisom samogradnje računara Galaksija? Upoznajte licno njenog tvorca.  Šta još zna? Čujte i ova predavanja. Nije sve zastarelo, nešto je postojalo i pre toga!  Žarko Živanov: Ko se seća gorepomenute Galaksije, komodora, ZX Spectruma, Amstrad  računara... moći će od Tarka da čuje puno toga, a što je najlepše, moći ce to uživo i da proba!
Retro kutak, sećanje na sate i sate igre na najboljim mašinama na svetu.  Moritz Bartl: Na Nemačkom bi ZwibelFreunde znacilo “Prijatelj Luka”. Kog Luka? Ako se  setimo kako izgleda logo za Tor, stvari ce postati jasnije.  Lista predavača nije konacna i motete je pratiti na:

https://2k14.balccon.org/index.php?title=Speakers


Ukoliko ste zainteresovani da prisustvujete kongresu, rezervišete i kupite kartu na sajtu  https://tickets.balccon.org.

Više o programu i organizaciji na: https://balccon.org  Zvanicni Twitter nalog: @BalCCon2k14
jelena&milobit&BobuS von LUGoNS

 

Pretraga




Prijava na mailing listu

Unesite vašu e-mail adresu

Unesite kod

Nečitljiv kod? Generišite novi

Zašto se prijaviti?

Garancija privatnosti.