Vesti

Avangrada: Od Dade do nadrealizma30.11.2015. 12:55


Мuzеј sаvrеmеnе umеtnоsti i Institut zа knjižеvnоst i umеtnоst pozivaju vas na otvaranje izložbe "Avangarda: od dade do nadrealizma" u sredu, 2. decembra u 16 časova, Narodnom muzeju u Aranđelovcu.

 

Autorke izložbe: Aleksandra Mirčić (Muzej savremene umetnosti) i Biljana Andonovska (Institut za književnosti i umetnost).

Na izložbi "Avangarda: od dade do nadrealizma" biće predstavljeni nadrealistički i dadaistički časopisi, kao jedan od povlašćenih oblika delovanja ovih avangardnih pokreta. Evolutivni tokovi i raznovrsnost dadaističke i nadrealističke štampe i ideja biće predstavljeni kroz više od četrdeset periodičnih naslova objavljivanih od 1916. do 1992. godine.

Neki od časopisa koji će biti predstavljeni na izložbi su:  Cabaret Voltaire, Merz, Cannibale, Dada, Zenit, Dada tank, Dada jazz, Dada jok, Littérature, Putevi, Svedočanstva, Večnost, Crno na belo, Bela revija, 50 u Evropi, Le grand jeu, Stišavanja, Tragovi, Četiri strane – i tako dalje, Commerce, Surréalisme, La Révolution surréaliste, Le Surréalisme au service de la révolution, Nemoguće, Nadrealizam danas i ovde, Danas, Naša stvarnost, Pečat, Minotaure, Documents, Acéphale, Le surréalisme, meme, L'Archibras, La Breche, Svedočanstva, Delo, Mediala.

Cilj izložbe je da proširi geografski, hronološki i poetički kontekst za sagledavanje pasioniranih uređivačkih praksi dade i nadrealizma. Izložba prati paralelno srpske / jugoslovenske i francuske publikacije i ukazuje na pluralitet nadrealističkih tendencija u obe sredine, kako bi se bolje razumela i specifična razlika koju uvodi delovanje zvanične "trinaestorice" beogradskih nadrealista. Uključivanjem arhivskog materijala, nadrealistički časopis sagledava se kao velika laboratorija kolektivnog stvaranja, a posebno su naglašena pitanja organizacije grupe, automatizma i simulacije, želje i ljubavi, istraživačkog i angažovanog duha nadrealizma. Izložba naznačuje i smerove prevrednovanja nadrealističkog nasleđa u izmenjenim kulturnopolitičkim okolnostima posle Drugog svetskog rata.

Većina izložbenog materijala istražena je i predstavljena na temelju građe iz zaostavštine i Legata Marka Ristića (Arhiv i Biblioteka SANU), pa je izložba ujedno i prilika da se široj javnosti ukaže na izvanredan kulturni profil i značaj jednog od najvrednijih legata dvadesetovekovne, posebno nadrealističke umetnosti na Balkanu.

Izložba je održana u Galeriji-legatu Milice Zorić i Rodoljuba Čolakovića u Beogradu u periodu od 28. maja do 31. avgusta 2014. godine, a tokom 2015. godine i u Gradskom pozorištu Bečej u Galeriji "Krug" (od 4. do 18. marta 2015) i u Narodnoj biblioteci Bor (od 31.maja do 24. juna 2015). Izložba je organizovana u okviru projekta "Evropski kontekst srpskog nadrealizma". Više o projektu pronađite na sajtu www.nadrealizam.rs.

Muzej savremene umetnosti i Institut za književnost i umetnost posebno zahvaljuju Biblioteci i Arhivu SANU, gđi Jeleni Jovanović, prof. Aleksandru Kostiću, naslednicima Oskara Daviča, Istorijskom arhivu Beograda, Narodnoj biblioteci Srbije, Univerzitetskoj biblioteci "Svetozar Marković", Radio televiziji Srbije, Akademskom filmskom centru DKSG, kao i brojnim kolegama koji su podržali realizaciju izložbe.

 

Pretraga




Prijava na mailing listu

Unesite vašu e-mail adresu

Unesite kod

Nečitljiv kod? Generišite novi

Zašto se prijaviti?

Garancija privatnosti.