Vesti

Audio - video vodič kroz postavku NMZ09.12.2014. 11:10


U Narodnom muzeju Zrenjanin tokom 2014. godine izrađen je audio-video vodič kroz stalnu postavku instaliran na tablet uređajima.

 

Izradu vodiča finansirala je međunarodna humanitarna organizacija - Fondacije Stavros Niarchos. Vodič je prvenstveno namenjen slepim i slabovidim i  gluvim i nagluvim posetiocima ali će biti dostupan i ostaloj publici. Svrha vodiča je da posetioci mogu da prolaze kroz postavku svojim sopstvenim tempom i slušaju ili gledaju objašnjenja o eksponatima i priče o istoriji srednjeg Banata. Autori projekta su Biljana Eleković i Sanja Vrzić, kustosi Narodnog muzeja Zrenjanin.
Aplikacija uključuje video fajlove o muzeju i njegovoj stalnoj postavci na znakovnom jeziku, kao i tekstualne i audio fajlove na srpskom i engleskom jeziku. Vodič je rezultat timskog rada zaposlenih u Muzeju, dobre saradnje sa Organizacijom slepih i slabovidih osoba i Udruženjem gluvih i nagluvih iz Zrenjanina, kao i sa dizajn studiom The Studio. Partneri Narodnog muzeja Zrenjanin u realizaciji ovog projekta su: Cultural Heritage without Borders (Kulturno nasleđe bez granica) i Balkan Museum Network (Mreža muzeja Balkana).
Ciljevi ovog projekta su da se u aktivnosti muzeja uključe članovi lokalne Organizacije slepih i slabovidih osoba i Udruženja gluvih i nagluvih iz Zrenjanina, kao i da se obezbedi pristup kulturnim i istorijskim činjenicama osobama sa posebnim potrebama (gluvi i nagluvih i slepi i slabovidi). Takođe značajna je i modernizacija pristupačnosti muzejske postavke za posetioce i korišćenje savremene tehnologije u tumačenju stalne postavke, kao i obezbeđivanje više opcija za dostupnost muzejskog sadržaja za sve posetioce.
Narodni muzej Zrenjanin učestvovao je na međuregionalnoj konferenciji „Balkan Museums without Barriers“ (Balkanski muzeji bez prepreka) koja je održana u Sarajevu (28−29. oktobar) u organizaciji Fondacije Kulturno nasleđe bez granica i Balkanske mreže muzeja. Na konferenciji je učestvovalo preko 50 muzejskih profesionalaca, osoba sa invaliditetom i predstavnika nevladinih organizacija koje okupljaju osobe sa invaliditetom sa područja Zapadnog Balkana, a predstavljeni su problemi i suočavanja osoba sa invaliditetom prilikom posete muzejima, kao i dostupnost kulturnog nasleđa. Tokom konferencije predstavljeno je 27 projekata a prema glasanju učesnika projekat Narodnog muzeja Zrenjanin za audio-video vodič kroz stalnu postavku je proglašen za treći najbolji projekat.

O partnerima u projektu:
 
Stavros Niarchos fondacija je grčka međunarodna humanitarna organizacija koja finansira projekte iz oblasti kulture i umetnosti, obrazovanja, medicine itd.

Cultural Heritage without Borders (Kulturno nasleđe bez granica) je nezavisna organizacija sa sedištem u Švedskoj posvećena očuvanju materijalnog i nematerijalnog kulturnog nasleđa.

The Balkan Museums Network (Mreža muzeja Balkana) osnovana je sa ciljem da promoviše i očuva kulturno nasleđe Zapadnog Balkana

 

Pretraga




Prijava na mailing listu

Unesite vašu e-mail adresu

Unesite kod

Nečitljiv kod? Generišite novi

Zašto se prijaviti?

Garancija privatnosti.