Vesti

Art Brut Serbia12.02.2014. 14:20


U Inex Galeriji u 15. februara, 2014. u 20h., otvara se izložba "Art Brut Serbia". “Normalnost podrazumeva nedostatak mašte, manjak kreativnosti…" Žan Dibife

 

“Normalnost podrazumeva nedostatak mašte, manjak kreativnosti…"
Žan Dibife

Autsajderska, slučajna, brutalna, intuitivna, vizionarska, marginalna,sirova, gruba, naivna, samouka umetnost.
Drugačija umetnost tj. umetnost drugačijih.

Upravo su “drugačiji” autori bili oni koji su radikalno menjali vizuelnu kulturu dvadesetog veka. Dišan i dadaisti smatrani su za čudake i egzibicioniste, fluksusovci i članovi bečke akcije zgražavali su umetnički establišment. Ipak, svojim eksperimentima ovi autori dali su umetnosti vetar u leđa i koliko god njihov rad svojevremeno bio smatran opskurnim, jedno je definitivno, publika nikada nije potpuno okrenula glavu jer u svakoj opskurnosti ima nečeg omaljujućeg i primarnog.
U bukvalnom prevodu sa francuskog jezika Art Brut bi značilo “sirova umetnost” - ona koja još uvek nije zakuvana u loncu konvencionalnog tj. akademskog.
Lociranje termina Art Brut vraća nas sto godina u prošlost, kada je označavao likovno izražavanje mentalno obolelih osoba ili dece. A nisu li upravo ludaci i deca oni koji su stanjem svoje psihe ili svojim starosnim dobom neminovno van svih kulturnih normi?

Vizuelni izraz Art Brut Serbia grupe obuhvata širok raspon tema i tehnika, sa jedne strane ovi autori omažiraju svoje junake iz istorije umetnosti, a sa druge oni se ne plaše da na publiku ostave utisak ludaka i dece neiskvarenih u svom instinktivnom pristupu likovnosti.

Godinu dana od kako je formalno osnovana, grupa Art Brut Serbia, iza sebe ima već zapažene aktivnosti i rezultate. Nekoliko izložbi, kolonija, performansa i radionica izraz su velike želje članova da se stanje u srpskoj umetnosti promeni iz korena.
Oslanjajući se na nagonske impulse pri stvaranju,oslobađaju i kreiraju potpuno sveže i žive motive i izraze, neopterećene akademizmom i kulturno-političkim standardima u Srbiji, ali prožete direktnom kritikom istih.

 

Pretraga




Prijava na mailing listu

Unesite vašu e-mail adresu

Unesite kod

Nečitljiv kod? Generišite novi

Zašto se prijaviti?

Garancija privatnosti.