Vesti

Ars Electronica Festival28.08.2014. 10:15


Ars Electronica Festival, jedan od najprestižnijih festivala novomedijske umjetnosti, posvećen je odnosu između umjetnosti, tehnologije i društva. Već više od 30 godina festival kroz svoj bogati program kontinuirano predstavlja najaktualnija događanja svjetske novomedijske scene.

 

Otvarenje izložbe: 3. 9. 2014. u 18:30h, Ars Electronica Centar, Linz (AT)

U sklopu ovogodišnjeg festivalskog izdanja ''C…what it takes to change?'' održat će se Device Art izložba i simpozij ostvareni u suradnji Sveučilišta u Tsukubi (JP), ART|SCI Centra (Sveučilište u Kaliforniji, LA) i Kontejner-a (Zagreb, HR). Na izložbi će uz umjetnike iz Japana, SAD-a, Šri Lanke, Kine i Južne Koreje izlagati hrvatski i slovenski autori - Martina Mezak, Anselmo Tumpić, Sanela Jahić i Sašo Sedlaček.
Izložbu prati Device Art simpoziji na kojemu će kustosi i umjetnici iz Japana, SAD-a i Hrvatske prikazati i usporediti razvoj i stanje device art scene u pojedinim regijama i praksama. Uz Hiroo Iwatu (Sveučilište u Tsukubi, JP), Erkki Huhtamo (Sveučilište u Kaliforniji, FI/USA) i Machiko Kusaharu (Sveučilište u Tokyju, JP) na simpoziju će govoriti i kustosica Kontejnera Sunčica Ostoić (Zagreb, HR).

 

Anselmo Tumpić predstavlja Tateye - prototip naočala koje laserski trajno tetoviraju bjeloočnicu raznovrsnim jednostavnim simbolima. Tatye se izražava kroz dizajn, a smisao i funkciju ostvaruje kada publika zamišlja njegovo korištenje, jer iako dizajn zavodi promatrača, sama ga funkcija zapravo plaši.

Urania, interaktivna instalacija Martine Mezak, ujedno je i uređaj za uzrokovanje atmosferskih promjena kojim se stimulira i imitira ambijent prirode unutar zatvorenog galerijskog prostora. Omogućuje samom promatraču sudjelovanje u stvaranju virtualnog neba i upravljanje količinom naoblake.

Pendulum Sanele Jahić mehanička je instalacija koja stvara iluziju slike snažnom kružnom rotacijom LED dioda. Rad interpretira kinetičku umjetničku skulpturu na suvremen način, a konstruiran je po uzoru na književna djela Edgara Allana Poea i Franza Kafke.

Sašo Sedlaček radom Prosjak 1.0 načinjenim od elektronike i računalnih djelova podsjeća kako sve više ljudi postaje siromašnije. Prosjak, robot za socijalno ugrožene djeluje upravo u njihovo ime istovremeno im garantirajući anonimnost i ne remeteći njihovo temeljno ljudsko dostojanstvo.

 

Pretraga




Prijava na mailing listu

Unesite vašu e-mail adresu

Unesite kod

Nečitljiv kod? Generišite novi

Zašto se prijaviti?

Garancija privatnosti.