Vesti

Arhiviranje kulture22.06.2015. 10:20


Tribina o arhiviranjui digitalizaciji produkcije u oblasti kulture i umetnosti, sa posebnim osvrtom na poziciju i perspektive nezavisne scene da očuva sopstvenu istoriju, biće održana 22. juna u Magacinu u Kraljevića Marka u Beogradu, u organizaciji portala za kulturu SEEcult.org.

 

Tribina o arhiviranjui digitalizaciji produkcije u oblasti kulture i umetnosti, sa posebnim osvrtom na poziciju i perspektive nezavisne scene da očuva sopstvenu istoriju, biće održana 22. juna u Magacinu u Kraljevića Markau Beogradu, u organizaciji portala za kulturu SEEcult.org, uz učešće stručnjaka , predstavnika institucija i civilnog sektora u kulturi, kao i gošći  iz Centra za dokumentovanje nezavisne kultureiz Zagreba.


Kakav je pravni okvir za digitalizaciju i arhiviranje kulturne baštine, postoje li nacionalni standardi u toj oblasti, kakva su iskustva i koji su problemi u dosadašnjim poduhvatima digitalizacije, koliko su skupi, da li ima ljudskih resursa, šta je sa očuvanjem savremene kulture ikakva je pozicija nezavisne scene u odnosu na javni sektor, na koji način se umetnici bave pitanjem arhiva i da li su mogući participativni nezavisni arhivikao alternativa institucionalnim? To su neka od pitanja na koja će pokušati da odgovore učesnici tribine, koja je deo regionalnog partnerskog projekta “Abeceda nezavisne kulture”koji SEEcult.org realizuje od početka 2014. godine sa udruženjima Kurziv i Kulturtreger iz Zagreba.


U razgovoru će učestvovati Igor Knežević iz firme Digital Archiving Solutions (DASS) koja sarađuje sa institucijama kulture, a radila je, između ostalog, i na digitalizaciji Tesline zaostavštine. Oiskustvima sređivanja arhiva Studentskog kulturnog centra u Beogradu, u kojem su svojevremeno  gostovali neki od najznačajnijih svetskih umetnika, govoriće bibliotekarka Ljubinka Gavran, dok će Nela Antonović preneti iskustvo Teatra Mimart u arhiviranju 30-godišnje istorije. Teoretičar umetnosti Stevan Vuković predstavićeprojekat koji realizuje sa umetnikom Zoranom Todorovićem, a posvećen je protagonistima umetničkih avangardi prve polovine 20. veka i podrazumeva obraduobimne arhivske građe iz niza institucija.


Biće biti predstavljen i rad Centra za dokumentovanje nezavisne kulture iz Zagreba, koji se u fizičkom obliku nalazi u književnom klubu Booksa. O situaciji u Hrvatskoj govoriće Miljenka Buljević (Kulturtreger) i Janja Sesar (Kurziv).


Organizacije sa nezavisne kulturne scene, kako je pokazao i projekat “Abeceda”, uglavnom nemaju sistemski postavljene i funkcionalne arhive, pre svega zbog ograničenih ljudskih i finansijskih kapaciteta, i prekarnih uslova rada, dodatno zaoštrenih ekonomskom krizom. Njihov rad nije prikupljen i sačuvan ni u zvaničnim arhivima ili muzejima, pa bi značajan deo njihovog umetničkog i intelektualnog stvaralaštva mogao da bude zaboravljen i nedostupan publici i široj javnosti. Jubileji koje slave organizacije nezavisne kulture, a pojedine su stare već više od 30godina, najčešće su povod za sređivanje materijala (fotografija, tekstova, video snimaka, štampane produkcije...), koji je često sačuvan na tehnološki prevaziđenim formatima i teško proverljiv, a dragocen je i kao izvor za buduća istraživanja kulturne politike i burne istorije na ovim prostorima.


Cilj projekta “Abeceda” upravo je očuvanje i promovisanje rada organizacija u nezavisnom kulturnom sektoru u regionu kroz istraživanja, prikupljanje i prezentaciju sećanja aktera nezavisne kulture u obliku usmene istorije (video intervjui) i materijala proizvedenih njihovih radom. Projekat nastoji i da unapredi svesto potrebi očuvanja istorije organizacija na nezavisnoj kulturnoj sceni, zbog čegaje serijom edukativnih radionica u Srbiji i Hrvatskoj, u kojima je učestvovaloviše od 30 organizacija, uticao na jačanje njihovog kapaciteta za samodokumentovanje i samoarhiviranje produkcije.


Video intervjue realizovane u okviru “Abecede” mogućeje pogledati na Vimeo kanalu Kulturpunkta i YouTube kanalu portala SEEcult.org


 
Korisni linkovi:

http://www.seecult.org/tag/abeceda

http://www.booksa.hr/o-booksi/centar-za-dokumentiranje-nezavisne-kulture

http://www.kulturpunkt.hr/category/rubrikaprojekt/projekti/abeceda-nezavisne-kulture

https://vimeo.com/user20822363

https://www.youtube.com/user/SEEcultorg

http://www.balkansartsandculture.fund

 

 

Pretraga




Prijava na mailing listu

Unesite vašu e-mail adresu

Unesite kod

Nečitljiv kod? Generišite novi

Zašto se prijaviti?

Garancija privatnosti.