Vesti

Arhitektura u kontekstu25.03.2015. 11:40


Galerija Artget, Trg republike 5/I, sreda, 25. mart u 19:00, Arhitektura u kontekstu, ciklus razgovora. Predstavljanje opusa Vesne Cagić Milošević i Ksenije Bulatović, moderator: Dijana Milašinović Marić.

 

Ciklus razgovora „Arhitektura u kontekstu“ tokom 2015. godine predstaviće neke od naših najaktivnijih arhitekata. Namera nam je da ovim serijalom otvorimo još jedan prostor za savremenu arhitekturu, koja je po našem mišljenju, uprkos činjenici da je jedna od temeljnih oblasti kulture i umetnosti, nedovoljno zastupljena u javnosti i medijima.

„Od stručnog razmatranja o uklapanju novih objekata u neposredno okruženje, poštovanju kontekstualnih parametara: građevinske linije, proporcije fasade, siluete krova, odnosa masa..., do konteksta posmatranog neuporedivo šire kao prostora duhovne, istorijske, strukturne, programske, društvene i kulturne problematike i pitanje mesta Genius Loci koji nije samo određena lokacija već sublimacija jednog kraja, regije, tla, sa svim njegovim karakterom, oblikom, materijalima, bojom.

Ideja je aktualizovanje analize arhitektonskih objekata,  upoznavanje sa ličnostima graditelja,  demistifikacija profesionalne problematike i stvaranje ambijenta  za podizanje opšte kulturološke svesti o sopstvenoj odgovornosti prema nasleđenom prostoru i to ne samo arhitekata i stručnjaka već i šire društvene zajednice, a sve kroz pitanje neophodnosti razmišljanja o kontekstu.“ (dr Dijana Milašinović Marić)

Prvi razgovor u serijalu pod nazivom Kontekst u arhitekturi predstaviće opus prof. Vesne Cagić Milošević i Ksenije Bulatović, sa kojima će razgovarati dr Dijana Milašinović Marić, istoričarka arhitekture.
        
One su individualci, istovremeno i jak tim, one su odlični projektanti i članice akademske zajednice, one su društveno aktivne, njihova dela su savremena, ali i spiritualna ... one su arhitekte koje iza sebe imaju preko 50 realizovanih objekata...one su se upisale u tkivo gradova našeg regiona...

 

 

Pretraga




Prijava na mailing listu

Unesite vašu e-mail adresu

Unesite kod

Nečitljiv kod? Generišite novi

Zašto se prijaviti?

Garancija privatnosti.