Vesti

Arhitektura banaka i štedionica u Beogradu (1918 - 1941)18.08.2015. 11:25


Izložba Arhitektura banaka i štedionica u Beogradu (1918–1941), autora Marka Stojanovića, realizovana u saradnji sa Spomen-zbirkom Pavla Beljanskog biće otvorena do 24. avgusta, u galeriji Jugoexport (Kolarčeva 1, Beograd).

 

Izložba Marka Stojanovića, istoričara umetnosti iz Beograda, nastala je na osnovu diplomskog rada odbranjenog na Odeljenju za istoriju umetnosti Filozofskog fakulteta Univerziteta u Beogradu, za koji je autor proglašen laureatom prestižne Nagrade Spomen-zbirke Pavla Beljanskog za 2013/14. godinu. Izložba pruža osvrt na arhitekturu najznačajnijih novčanih zavoda, izgrađenih tokom međuratnog perioda u Beogradu. Ovom temom skreće se pažnja na njihovu finansijsku ulogu i moć koja se ogledala u monumentalnosti zgrada matičnih filijala, u čijem projektovanju učestvuju mnoge značajne domaće i inostrane arhitekte. Izložba će tokom septembra biti prikazana u Novom Sadu, u izložbenom prostoru Spomen-zbirke Pavla Beljanskog. Kustos izložbe je Milica Orlović Čobanov. Tokom trajanja izložbe u galeriji Jugoexport (7–24. avgust 2015), odvijaće se i prateći programi:
Subota 8. i 15. avgust, 19 č: autorsko tumačenje izložbe;
Nedelja 9. i 16. avgust, 19 č: autorsko tumačenje-šetnja kroz grad. Zborno mesto -  ugao ulica Kralja Petra I i Cara Lazara, kod Svečanog ulaza u zgradu Narodne banke Srbije.
Utorak, 11. avgust, Biblioteka grada Beograda, 19 č: Tribina Arhitektura banaka i štedionica – nekada i sada. Učesnici: arhitekte Nebojša Glišić i prof. Branislav Mitrović.

 

 

Pretraga




Prijava na mailing listu

Unesite vašu e-mail adresu

Unesite kod

Nečitljiv kod? Generišite novi

Zašto se prijaviti?

Garancija privatnosti.