Vesti

Arhitekta Bogdan Ignjatović i zgrada Nemačke ambasade u Beogradu16.04.2014. 10:25


36. salon arhitekture, prateći program: tribina u MPU, 17. april 2014, 18č., Arhitekta Bogdan Ignjatović i zgrada Nemačke ambasade u Beogradu.

 

O važnosti i značaju dela arhitekte Bogdana Ignjatovića nedovoljno se zna u našoj široj, pa i užestručnoj javnosti. Iako je u pitanju autor nekolicine ikoničnih i veoma popularnih prestoničkih objekata (Hotel Slavija, Beogradsko dramsko pozorište, Galerija fresaka), njegovo ime se veoma sporadično, čak krajnje skromno i svedeno, navodi u raznim pregledima i diskursima prestoničke posleratne arhitekture.

Tribina na Salonu arhitekture biće jedinstvena prilika da se prisetimo ovog važnog (beo)gradskog arhitekte, čijim delom se, nažalost, bavimo tek u situaciji kada se jedan od njegovih antologijskih objekata nalazi u stanju potencijalnog uništenja. O značaju njegovog dela i o okolnostima u kojima se nalazi objekat Nemačke amabasade razgovaraće svedoci epohe, istraživači i stvaraoci mlađe generacije.


Nacionalna sekcija Dokomomo Srbija postoji od 2010. godine i u saradnji sa srodnim organizacijama i partnerima bavi se promovisanjem, dokumentovanjem i zaštitom moderne arhitekture naše zemlje. Ciklus tribina u 2013. i 2014. godini realizuje se uz finansijsku podršku Inženjerske komore Srbije.


Organizator: Dokomomo Srbija
Uvodna reč: mr Ljiljana Miletić Abramović, Muzej primenjenih umetnosti
Moderator: Dobrivoje Lale Erić, Dokomomo Srbija
Učesnici:
Bojan Kovačević, arhitekta
vanr. prof. Jelena Ivanović Vojvodić, arhitekta
Milica Lopičić, arhitekta
mr Dragana Mecanov, arhitekta

 

Pretraga




Prijava na mailing listu

Unesite vašu e-mail adresu

Unesite kod

Nečitljiv kod? Generišite novi

Zašto se prijaviti?

Garancija privatnosti.