Vesti

Ambrotipija / radionica mokrog kolodijumskog procesa26.11.2015. 10:45


Grupna izložba ambrotipija/radionica mokrog kolodijumskog procesa u okviru projekta Foto narativi u galeriji Process, Kralja Petra 71. Otvaranje izložbe 26. novembra u 20h, i trajaće do 2. decembra, svakog dana od 20h do 2h.

 

Radionica Mokri kolodijum i cijanotipija je u aprilu 2015. godine okupila 17 učesnika, tokom tri dana trajanja radionice u okviru projekta Foto-Narativi. Prvog dana na uvodnom predavanju i javnom pozivu u KM8 (Kraljevića Marka 8) je učestvovalo oko 20 polaznika i zainteresovanih učesnika na kom je Darko Ilić, prezentovao tehniku i postupke izvođenja mokrog kolodijuma, kao i snimanje grupne fotografije u ulici. Naredna dva dana su učesnici savladavali i tehniku cijanotipije ponaosob u laboratoriji Lab-Darkroom. Mokri kolodijumski proces je stara fotografska tehnika nastala sredinom XIX veka. Celokupan proces se izvodi ručno uz pomoć nitroceluloze rastvorene u smeši etar-etanol sa solima jodida i bromida, koje se nanose najčešće na staklo, metal ili drugi materijal. Ploča se potom potapa u rastvor srebro-nitrata i u tamnoj sobi smešta u odgovarajuću kasetu kako bi se iznela i smestila u velikoformatnu kameru koja je prethodno podešena, a kadar spreman. Nakon uslikavanja, ploča i dalje u kaseti, prenosi ponovo u mračnu sobu, razvija solima gvožđa određeno vreme (posmatranjem), razvijanje naglo prekida vodom, ispira i fiksira. Konačno, posle svega ovoga dobija se jasna slika. Dobro ispere, osuši i nanosi sandarak lak. Celokupan proces uslikavanja, razvijanja i fiksiranja mora se obaviti dok je ploča mokra. Na ovaj način smo dobili unikatnu sliku, ručno izrađenu uz pomoć gotovo samo rastvora.

Ovom prilikom vam predstavljamo ambrotipije nastale od kolodijum negativa koji su nastali na ovoj radionici u Galeriji Process.

učesnici:
Vesna Radović
Marija Bogdanović
Vesna Đurica
Olivera Inđić
Milena Antić
Kristina Damnjanović
Sonja Simić
Tanja Ćirović
Nataša Šarkić
Jelena Topalović
Dina Radovanović
Milica Nikolić
Radionicu vodio:  Darko Ilić
Organizovala: Milica Nikolić (City Guerilla), uz podrsku Asocijacije Urban Inkubator i Goethe Institut-u Beogradu.

 

Pretraga




Prijava na mailing listu

Unesite vašu e-mail adresu

Unesite kod

Nečitljiv kod? Generišite novi

Zašto se prijaviti?

Garancija privatnosti.