Vesti

50. umetnika iz zbirki MSUB20.10.2014. 12:35


Muzej savremene umetnosti vas poziva na razgovor s umetnikom Miletom Prodanovićem u sredu, 22. oktobra u 18 časova u Kući legata (Kneza Mihaila 46).

 

Ovo je prvi u nizu razgovora iz serije “Susreti s umetnicima” koji će biti organizovani sredom u 18 časova u okviru izložbe “50 umetnika iz zbirki Muzeja savremene umetnosti – Jugoslovenska umetnost od 1951. do 1989”.

Mileta Prodanović će govoriti o svojoj umetničkoj praksi u kontekstu promena likovnih paradigmi osamdesetih godina XX veka, a na izložbi je predstavljen slikom Canticum canticorum iz 1982. iz kolekcije MSUB-a.

Osamdesete su označile kraj ideja neoavangarde. Nakon dematerijalizacije umetničkog objekta ponovo se javlja vreme „ikonodula”, obeleženo povratkom slici i slikanim prostornim ambijentima, instalacijama i uplivom snažnog elementa popularne kulture. Protagonisti scene osamdesetih deluju u klimi umetničkog pluralizma, gde više ne postoje dominantni modernistički pokreti i pravci, već je „sve dopušteno”.

Mileta Prodanović je slikar, pisac i esejista. Diplomirao je i doktorirao na Fakultetu likovnih umetnosti gde radi kao rеdоvni prоfеsоr. Od 1982. do 1985. član je grupe Alter Imago. Izlаgао nа sаmоstаlnim i grupnim izlоžbаmа nа prоstоru bivšе Јugоslаviје i u višе еvrоpskih grаdоvа. Na Biјеnаlu u Vеnеciјi, u јugоslоvеnskоm pаvilјоnu izlaže 1986. godine. Publikоvао је јеdаnаеst prоznih knjigа, dvе knjigе putоpisа i tri knjigе еsеја. Obјаvlјuје prоzu, еsејističkе tеkstоvе iz оblаsti vizuеlnih umеtnоsti i učеstvuје nа dоmаćim i mеđunаrоdnim skupоvimа iz оblаsti studiја kulturе. Dеlа mu sе nаlаzе u nајvаžniјim јаvnim i privаtnim kоlеkciјаmа u Srbiјi. Dоbitnik је višе nаgrаdа iz оblаsti likоvnе umеtnоsti, likоvnе kritikе i knjižеvnоsti.

Muzej savremene umetnosti u Beogradu organizovao je izložbu „50 umetnika iz zbirki Muzeja savremene umetnosti - Jugoslovenska umetnost od 1951. do 1989.“ na kojoj su predstavljena reprezentativna dela umetnika epohe socijalističke Jugoslavije koji su svojom aktivnošću pomerali i menjali jezičke paradigme određenih perioda.

Hronološkim nizom, referišući na dominantan decenijski model istorizovanja jugoslovenske umetnosti od osnivanja Muzeja savremene umetnosti u Beogradu, u pet prostorija Kuće legata osmišljene su posebne prostorne celine. Sučeljavanjem i dijalogom značajnih dela renomiranih umetnika posleratne Jugoslavije predstavljen je sveden ali reprezentativan izbor umetnika koji su obeležili određene decenije, kreirali „duh vremena", i oslikavali odnos između umetnosti i društvene stvarnosti epohe. Na izložbi su predstavljena dela Petra Lubarde, Bogoljuba Jovanovića, Petra Omčikusa, Ivana Tabakovića, Leonida Šejke, Vladana Radovanovića, Olge Jevrić, Gabrijela Stupice, Miodraga Miće Popovića, Vojina Bakića, Radomira Damnjanovića Damnjana, Julija Knifera, Miodraga B. Protića, Stojana Ćelića, Vladimira Veličkovića, Dušana Otaševića, Marine Abramović, Raše Todosijevića, Mrđana Bajića, Marije Dragojlović, itd.

Autor koncepcije i postavke: Zoran Erić

Kustosi: Svetlana Mitić i Mišela Blanuša

 

Pretraga




Prijava na mailing listu

Unesite vašu e-mail adresu

Unesite kod

Nečitljiv kod? Generišite novi

Zašto se prijaviti?

Garancija privatnosti.