Vesti

3. Noć performansa24.05.2016. 14:10


Dom omladine Beograda i Festival Perforacije iz Hrvatske organizuju treću po redu Noć performansa u subotu 4. juna. Subota 4. jun 2016. od 19 do 03h.

 

Performans, kao umetnost koja je pokretna, otvorena, često interaktivna i kritički usmerena na sopstveni svet umetnika ili društva u kojem on obitava i stvara, živa je umetnička forma koja slavi inovativnost i pomera granice u izvođačkim umetnostima. Shodno tome, Dom omladine Beograda nastavlja sa jednim od svojih ciljeva, a to je promocija principa permanentnog eksperimenta u umetničkim procesima i praksama. Takođe, sa ovom programskom linijom negujemo i osnažujemo nezavisnu umetničku scenu koja je neophodna svim kućama kulture kao garant protoka novih ili drugačijih ideja.

Noć performansa povezuje dve umetniče scene dva grada Beograda i Zagreba. Jednodevni program pruža mogućnost neposrednog upoznavanja druge umetničke scene i ujedno stvara platformu za razmenu ideja i zajedničko stvaralaštvo različitih umetničkih grupa. S obzirom na zajedničke elemente dnevnopolitičke i ekonomske situacije u Hrvatskoj i Srbiji, Noć performansa će publici Doma omladine Beograda predstaviti radove koji jukstapozicioniraju pitanja intimnog i javnog, odnosno političkog. Kako iskustvo bivanja svedokom društvenih razvoja utiče na umetnički rad obrađivaće autori Bruno Isaković i Vesna Mačković – prvi rad s čitanjem
oslobađajuće presude Vojislavu Šešelju, a drugi s videoinstalacijom koja prikazuje imaginarni povratak u Sisak, grad uništene industrije. Dekonstrukciju intimnosti javnim nastupom pruža Ana Zorica, istovremeno predstavljajući nikad postavljen rad preminulog supruga, umetnika Željka Zorice, zatim i svojim radom koji opisuje uticaj uloge udovice i arhivarke na njen identitet. Kao predstavnici domaće izvođačke scene, Vladimir Manovski i kolektiv Ponton u izvođenje uključuju snimke prirode i gradskog života, stapajući vlastito iskustvo zvuka u live performans, dok se Danijela Gračner bavi konceptom promene individue od spolja ka unutra.

Dom omladine Beograda kao kulturni centar za mlade koji podstiče, promoviše i producira inovativne i kreativne forme umetničkog izražavanja želi iznova da se pozicionira kao centar u kojem se neguje umetnički performans. Dom omladine Beograda je ovu programsku liniju započeo sa prvim LIMIT live art festivalom 2011. godine i nakon trogodišnje pauze želimo da nastavimo sa ovom programskom linijom i učinimo je tradicionalnom tako što ćemo je vezati za Dom omladine Beograda.

PROGRAM

Na ovogodišnjem izdanju Noći performansa predstaviće se sledeći umetnici:

BRUNO ISAKOVIĆ  – ''NEČASTIVE'', PLESNA PREDSTAVA  VESNA MAČKOVIĆ / ANA OPALIĆ – ''POZDRAV'', VIDEO PERFORMANS  KONCEPTUALNI RAD ''12 STOLICA'' (AUTORA ŽELJKA ZORICE) ANA JANJATOVIĆ-ZORICA – ''FRESH WINDOW''  BRUNO ISAKOVIĆ – ''ČITANJE'', PERFORMANS PONTON + VLADIMIR MANOVSKI, MUZIČKI PERFORMANS DANIJELA GRAČNER – ''SLOJEVI'', PERFORMANS


DETALJNIJE O SVAKOM PERFORMANSU SA BIOGRAFIJAMA UMETNIKA:
http://www.domomladine.org/pozoriste/lat/3-noc-performansa
<http://www.domomladine.org/pozoriste/lat/3-noc-performansa>

FESTIVAL PERFORACIJE
Od 2009. godine festival Perforacije se održava u saradnji sa organizacijama iz Zagreba, Rijeke, Splita i Dubrovnika, s programom koji je različit u svakom gradu u kojem se održava, s obzirom na cilj decentralizovanog delovanja kao platforma podrške nezavisnoj sceni u Hrvatskoj i regiji, uz podsticanje nezavisnog, eksperimentalnog i istraživačkog umetničkog autorstva.

Uz godišnji festival koji predstavlja dvadesetak produkcija i koprodukcija, Perforacije se pojavljuju i kao šira platforma nezavisne izvedbene scene Hrvatske i regije pa na taj način funkcionišu i tokom godine kroz rezidencijalni program, produkcije i saradnje s brojnim institucijama i umetnicima, kao i (su)organizaciju brojnih domaćih i inostranih gostovanja, naročito putem EU mreža Imagine 2020 i BeSpectative!. Festival se takođe uključuje i u kreiranje javnih politika putem mreža i saradnji, i sprovodi i edukacijske programe.

Iako je festival prvenstveno usmeren na izvođačke umetnosti, unutar tog delovanja preispituje tradicionalne forme i prakse, a takođe uključuje projekte s područja drugih umetnosti posvećene izvođačkim praksama. Na interdisciplinarnost je naročito usmerena zasebna linija programskih aktivnosti, Noć performansa koja predstavlja hrvatske i regionalne umetnike koji stvaraju site-specific instalacije, eksperimente sa svetlom/zvukom/pokretom, različite prostorne intervencije, modele participacije s publikom, itd. Projekat je nedugo nakon prvog izdanja 2010. godine privukao inostranu pažnju, te je tako osim u Zagrebu, Splitu i Rijeci, Noć Performansa održana i u Beogradu, Ljubljani i Skoplju, Francuskoj (Brest, Caen), SAD-u (New York, Portland), Grčkoj (Athens) na kojima je ukupno ostvareno više od 30 gostovanja domaćih umetnika izvan Hrvatske.

Zvonimir Dobrović je umetnički direktor festivala Perforacije, Queer Zagreba i Queer New York-a. Udruženje Domino, koje je postalo jedna od najvećih nezavisnih organizacija u kulturi u Hrvatskoj, osnovao je 2003. godine.
Domino producira brojne festivale i predstavlja više od stotinu izvedbi godišnje u Hrvatskoj, regiji i u širem međunarodnom kontekstu. Kao gost selektor je često pozivan da sarađuje s mnogim drugim festivalima i organizacijama širom sveta. Urednik je 30-tak knjiga i dobitnik brojnih stipendija, kao i čest gost mnogih konferencija i institucija koje se bave kulturnim menadžmentom i queer teorijom.

 

Pretraga




Prijava na mailing listu

Unesite vašu e-mail adresu

Unesite kod

Nečitljiv kod? Generišite novi

Zašto se prijaviti?

Garancija privatnosti.