Umetnik

Marklen Mosijenko (1928 - 2016)

Prati umetnika

Pretraga

Slike Majde Kurnik u Mamuzićevoj zbirci

Zahvaljujući donaciji slikara Marklen Mosijenka, životnog saputnika slikarke Majde Kurnik (1920-1967), obogaćen je fond spomen zbirke Rajka Mamuzića u Novom Sadu za 3 njena dela.

 


Slike koje je Mosijenko darovao novosadskoj zbirci su crtež  "Portret Rajka Mamuzića" i dva ulja na platnu "Taoci" i "Gubilište", pripadaju njenoj drugoj slikarskoj fazi, posle 1960. kada joj formati postaju veći a centralni motiv čine izdužene pojedinačne ili grupisane figure ljudi - mesečari, arlekini, pajaci, mađioničari, muzičari, portreti dragih joj ljudi, autoporteti. Majda svoje traume i košmare koji su je proganjali, prenosi na platno, dok je na drugim sećanje na rat potisnuto ali je prizvuk oporosti i melanholije u njima i dalje prisutan.


Majda Kurnik rođena je u Sloveniji, u Šalama kod Velenja 2 avgusta 1920-te. Kao prognanik od okupatora, u Beograd dolazi sa celom svojom porodicom 1941-ve, gde ostaje da živi i stvara sve do svoje prerane smrti 1967-me. 


Za vreme Drugog svetskog rata, pohađala je privatnu umetničku školu Mladena Josića, a potom upisuje Akademiju za likovne umetnosti. Kao student Mihajla Petrova, Ivana Tabakovića, Đorđa Andrejevića Kuna, Koste Hakmana i Marka Čelebonovića, završava je 1949-me godine.


Član Udruženja likovnih umetnika Srbije ( ULUS) postala je 1951-ve. Prvi put izlaže na izložbi Samostalnih, čiji je član bila, iste te godine. Od tada aktivno učestvuje na izložbama ULUS-a, Oktobarskog salona, Beogradske grupe,... Samostalno je izlagala u Galeriji Grafičkog kolektiva u Beogradu 1953-će.


Umrla je u Beogradu u 47-oj godini života, 28.maja 1967-me.


 


Datum objavljivanja: 19.07.2008.