Umetnik

J. M.

Prati umetnika

Pretraga

Zsofia Gombo, Budimpešta, Multiple Positives

"Multiple Positives” je debitantska samostalna izložba mađarske umetnice Zsofia-e Gombo (Sofije Gombo) koja će se u Galeriji ALT predstaviti kolekcijom digitalnih crno-belih printova. Otvaranje je 20. decembra u 19 sati u Galeriji Alt, Vlajkovićeva, 30.


 


Sumirajući svoje iskustvo sa putovanja i emigracije, Zsofia Gombo, danas nastanjena u Nemačkoj, u svom projektu "Multipe Positives", dekonstrukcijom vizuelnih narativa u mediju fotografije, nastoji da predstavi univrzalno ljudsko iskustvo nostalgije i pripadanja iz prizme kulturnog nomada. 


U svom traganju za kulturnom raznolikošću i upoznavanjem sebe kroz druge, Gombo redefiniše sopstveni identitet i tumači životne situacije kroz sintezu unutrašnjeg iskustva i pamćenja, izražavajući se  kroz multiplikovane ekspozicije u mediju fotografije. U svojim printevima sa putovanja i emigracije, Gombo sintetizuje iskustva nadrealnog i ekspresivnog, a faktografski sadržaj ovog putešestvija se ogleda u fotografskom postupku preklapanja vizuelnih slojeva jednog ili više posebnih zapisa kako bi se stvorila jedna jedinstvena fotografija, korišćenjem različitih negativa, poznatom još pionirima dadaizma. Više negativa daje "pozitiv". Postupkom preklapanja dvostruke ekspozicije i svođenjem vizuelnog sadržaja na crno – belu gamu, autorka koristi princip spontane foto montaže u kojoj na intuitivan način uspeva da izdvoji samo one elemente koji u novonstvorenom vizuelnom narativu uspostavljaju međusobne relacije, bilo da su to tipografski elementi, urbani ambijeneti, reklame, predmeti, životinje, ljudi ili pejsaži sa različitih putovanja ili pak njihov dijalog.


Delimično birani "random" postupkom, fotosi koji su multiplikovani, predmet su umetničke špekulacije, kojom se nastoji da se kontroliše ono nekontrolisano, što izbija iz fakture same fotografske kompozicije, ili sam sadržaj iskustva, proteklo vreme i iskustvo kretanja, životna avantura. Preklapajući različite sadržaje zarobljene između slojeva, Gombo pravi enigmatične kompozicije u kojima sučeljava ono blisko i ono distancirano, kreatanje i stagnaciju, odlazak i dolazak, poznato i nepoznato, ponavljajući tako unutrašnju napetost koja postoji između nostalgije i povratka, unutrašnje i-ili objektivne emigracije. Iskustvo globalizacije čini da se briše osećaj pripadanja i da se brišu koreni.


Unutrašnja napetost koja prati autorkino traganje za sopstvenim identitetom i domovinom sa kojom će se identifikovati, predmet je i umetnicine avanture na putu ka sopstvenom umetničkom izrazu. U potrazi između jedinstvenog i univerzalnog, predstavivši se beogradskoj publici projektom "Multiple Positives", Zsofia Gombo je realizovala svoju prvu samostalnu izložbu, i baš kao što bi se i očekivalo od ove nomadske vizuelne umetnice, van svoje domovine, i to u Srbiji, u kojoj nikad nije boravila. Ova izložba je integralni deo godišnjeg programa Galerije ALT "Pogled sa Balkana", kojim smo želeli da pokrenemo interkulturni dijalog, a koju je podržalo Ministarstvo kulture, informacija i informatičkog društva Republike Srbije.



Gabriela Vasić





Zsofia Gombo je diplomirala grafički dizajn na temu vidljivosti izgleda osoba sa invaliditetom u umetnosti i dizajnu, na Londonskom Metropoliten Univerzitetu, na studijama umetnosti i dizajna, a i nosilac je diplome terapeuta i edukatora dece sa teškoćama u učenju, i osoba sa problemima sluha, čiju diplomu je stekla na Elite Univerzitetu u Budimpešti. Živi i radi u Nemačkoj.


 



Datum objavljivanja: 20.12.2011.