Umetnik

J. M.

Prati umetnika

Pretraga

Zorica Čolić: Interval

U četvrtak, 1. marta u 19 sati u Likovnoj galeriji Kulturnog centra Beograda, otvara se samostalna izložba autorke Zorice Čolić, pod nazivom, "Interval". Izložba traje do 20. marta, 2012. godine.


 


Rad Zorice Čolić pod nazivom Interval podrazumeva višekanalnu projekciju, a glavnu sadržinsko–metaforičku okosnicu ovoga rada predstavlja čovekovo stanje pada ili leta.

Rad je likovno čist i vizuelno direktan, a njegovo značenje se dodatno dramatizuje predloškom slika fasada iza tela u padu, za koje umetnica upravo koristi fotografije konkretnih zgrada i tako stvara simboličnu scenografiju. Jedna fasada predstavlja zgradu u Njujorku sa koje je skočila Ana Mendieta, priznata američka umetnica kubanskog porekla, aktivna sedamdesetih godina, a druga predstavljena fasada je fasada pariske zgrade sa koje je samoubistvo izvršio francuski filozof Žil Delez. Upravo kroz subjektivno psihološki doživljaj rad ima potencijal da galeriju, kao statičnu zonu izlaganja pomeri do prostora  preispitivanja ličnog / opšteg stanja nelagode, teskobe ili nadrealnog osećaja. Mesto izlaganja postaje mesto instinktivnog, upitnog, napetog.





Pad kao metafora tuznog, usamljenog i odbačenog i let kao konstanta odrzivosti, fantazije ali i kao moguća simbolizacija sna (hipnosisa, koji je opet u relaciji/srodstvu sa tanatosom - smrti)  kroz vizuru continuuma, trajanja, ulazi u  šire polje analize opšteg osamljivanja u doba savremenosti i postaje  moguća  finalna slika elementarne otuđenosti ljudskog bića, njegove principijelne i definitivne izgubljenosti u sadašnjosti.



Zorica Čolić (rođena 1977) diplomirala je na Akademiji umetnosti u Novom Sadu i magistrirala elektronske umetnosti na School of Art and Design, Univerziteta Alfred u SAD. Izlagala je na više samostalnih i  grupnih izložbi u Srbiji, Austriji, Americi, Kini itd. Trenutno živi i radi u Beogradu.


 



Datum objavljivanja: 28.02.2012.