Umetnik

J. M.

Prati umetnika

Pretraga

Zoran Todorović: Cigani i psi

Debata o institucionalnom tretmanu rada "Cigani i psi" Zorana Todorovića, petak, 27. april, 2012. u 12. sati, Kulturni centar Rex, Jevrejska 16., Beograd.

 


Cilj debate koja se odvija u okviru programa "MISLI O DRUGIMA - MISLI O SEBI" je da razmotri ulogu institucija u produkciji i prezentaciji konkretnog rada, što nije bila tema diskusija koje je rad do sada izazvao.


Rad "Cigani i psi" je izlagan na 50. Oktobarskom salonu, čiji je osnivač i pokrovitelj grad Beograd, a izložba je održana u Muzeju istorije Jugoslavije. Autor rada je u produkciji koristio minijaturnu kameru, koju je nosilo jedno ili više dece koja su navođena na prošnju.


Rad su, nakon izlaganja, propratile polemike na mejling listi Druge scene (http://drugascena.org/), a zvanično je objavljeno tek par tekstova i komentara o radu. Jedan od njih je i tekst istoričara i teoretičara umetnosti Nikole Dedića, objavljen u časopisu Treći program, za koji je dobio nagradu Lazar Trifunović koju dodeljuje Kulturni centar Beograda. Na tekst i dodelu nagrade reagovalo je Demokratsko udruženje Roma (DUR), a na tu reakciju je odgovorila direktorka kulturnog centra Beograda, Mia David. U vezi sa dodelom nagrade, Komitet pravnika za ljudska prava (YUCOM) je intervenisao kod Poverenice za zaštitu ravnopravnosti Republike Srbije, a na tu intervenciju do danas nije dobijen odgovor. Obrazloženje žirija i pomenute reakcije mogu se naći na linkovima u dnu strane http://www.kcb.org.rs/Programi/Likovniprogram/LikovniNajave/tabid/1086/AnnID/1143/language/sr-Latn-CS/Default.aspx.


Na debatu su pozvani predstavnici/ce institucija koje su rad koproducirale ili prezentovale i afirmisale u javnosti, kao i izabrani gosti iz zemlje, regiona i inostranstva, umetnici, teoretičari, kustosi, pravnici, aktivisti/tkinje organizacija koje se bave afirmacijom i zaštitom ljudskih prava, integracijom mladih i dece, specijalisti dečije psihologije i drugi govornici/ce i komentatori/ke, kako oni/e koji su u dosadašnjim osvrtima, kritikama i diskusijama uzimali učešće, tako i oni/e koji/e nisu do sada javno iskazivali stavove u vezi sa samim radom ili njegovim institucionalnim tretmanom. Na debati će, između ostalih, govoriti Suzana Milevska (teoretičarka umetnosti i kustoskinja, Skoplje, MK), Mia David (v.d. direktorke Kulturnog centra Beograda), Jelena Vesić (nezavisna kustoskinja i kritičarka umetnosti, Beograd), Sunčica Ostoić (nezavisna kustoskinja, Zagreb, CRO), Milan Antonijević (pravnik, Jugoslovenski komitet pravnika za ljudska prava, Beograd) i drugi učesnici i učesnice koji se bave srodnom problematikom u umetničkoj i političkoj sferi ili iz drugih razloga pokazuju interesovanje za ceo ovaj slučaj i njegove moguće pravne, kulturne ili političke reperkusije.


Debata je i deo programske linije Raskršća istok-zapad (Crossroads East-West) u okviru trogodišnjeg projekta Engine Room Europe koji je podržan od strane Evropske komisije i Ministarstva za kulturu Republike Srbije.




http://www.rex.b92.net/sr/ovogmeseca/tribineDebate/story/4250/Deb%D0%B0t%D0%B0+o+institucion%D0%B0lnom+tretm%D0%B0nu+r%D0%B0d%D0%B0+%E2%80%9DCig%D0%B0ni+i+psi%E2%80%9D+Zor%D0%B0n%D0%B0+Todorovi%C4%87%D0%B0.html




http://raedle-jeremic.modukit.com

http://birobeograd.info


 


Datum objavljivanja: 26.04.2012.