Umetnik

J. M.

Prati umetnika

Pretraga

Zoran Milovanović & Boro Rudić: Dva pogleda

U četvrtak, 23. oktobra u 19. sati u Galeriji Artget KCB-a, otvara se izložba fotografija autora Zorana Milovanovića i Bora Rudića, pod nazivom, "Dva pogleda".


 


Izložba pejzaža istaknutih fotografa Zorana Milovanovića (Beograd) i Bora Rudića (Skoplje) u selekciji umetničkog direktora galerije Artget u 2014. Aleksandra Kelića donosi nam s jedne strane klasičan pristup fotografisanju prirode na crno-belim fotografijama Zorana Milovanovića, dok sa druge strane Boro Rudić na svojim monumentalnim fotografijama u boji „crta svetlošću“ u prostoru u noćnim uslovima.



Boro Rudić je fascinantnom tehnikom pripremanja uslova za fotografisanje pokazao da i najraskošnije boje blistaju i noću, katkad sjajnije nego u julsko podne; Zoran Milovanović je predočio da sjene slutnji, čemer pustoši i nemušte strijepnje nisu samo noćne more, nego da su tu i danju, na svakom koraku i u svemu oko nas: na bisernom treperenju vode što sluti mrak dubina, u sjeni velikog bora pod kojom klizi srebro rijeke, sjeni koju ni sve rijeke svijeta ne mogu otplaviti ni za trenutak iz najsvjetlijeg dana. Besprijekorno realizirane, čiste i kao kadrovi i kao prizori, dovedene do virtuoziteta sugestivnosti, fotografije ove izložbe koja će se pamtiti kao kultni estetski događaj, i koja je već sada antologijska klasika, zahvaljujući Bori Rudiću i Zoranu Milovanoviću demonstrirala nam je duboku istinu da je svijet cjelina, da je život jedan i jedinstven, i da je sve što je živo uistinu sveto i Božje.

(Iz teksta Dva pogleda prof. dr Ferida Muhića)



Zoran Milovanović (1954, Beograd). Diplomirao je na Pravnom fakultetu u Beogradu. Kreativnom fotografijom se bavi od 1975, a profesionalno od 1979. godine. Od 1988. do 2000.godine radio je kao fotoreporter i urednik fotografije u ilustrovanom listu Front i nedeljniku Vojska. Autor je 7 samostalnih izložbi u zemlji, a učestvovao je na više od 200 izložbi u zemlji i inostranstvu (Rumunija, Bugarska, Italija, Španija, SAD , Austrija, Nemačka) i nagrađivan je više od 50 puta. Jedan od trojice autora idejnog rešenja projekta i 310 fotografija monografije Put pravoslavnih manastira i crkava Srbije i Crne Gore (2003) i fotomonografije Homolje između nestajanja i nastajanja (2010). Priredio je 5 izložbi (izbor fotografija i postavka izložbi) u Maloj galeriji Doma Vojske Srbije od fotografija koje se nalaze u foto-arhivu Medija centra Odbrana. Član je Sekcija likovnih umetnika fotografije ULUPUDS-a (Udruženje likovnih umetnika primenjenih umetnosti i dizajnera Srbije) od 1998. godine. U Foto Savezu Srbije ima zvanje KMF FSJ od 1997. godine. Od 2011. je gostujući predavač ma modulu za analognu fotografiju na Fakultetu za medije i komunikacije u Beogradu. Živi i radi u Beogradu.




Boro Rudić pripada generaciji makedonskih fotografa koji su svoj autorski profil oformili na tradiciji fotografije iz 80-ih gdina, u periodu koji je bio pun kreativne slobode, vreme life i modne fotografije, vreme otkrivanja mogućnosti fotografije u boji i korišćenja zonskog sistema Ansela Adamsa u kreativnom radu. Po profesiji elektroinženjer, ali po vokaciji fotograf na čiji je unutrašnji svet najviše verovatno uticala fotografija kao sublimacija objektivnog i doživljenog. Iz ovakvog pristupa su proistekle i brojne izložbe (grupne i samostalne) u zemlji i inostranstvu, kao i najviši rang zvanja u Foto savezu Makedonije. Iskustvo kreativnog rada prenosi na profesionalno polje i kao komintente ima najpozntaije reklamne agencije i firme u Makedoniji. Kao deo tima dobitnik je Gold Media Lions na najuglednijem svetskom advertajzing festivalu Kan Lajons 2009, kao i Srebrena statua na Euro Effie Awards 2014. Obavlja funkciju predsednika Foto Saveza Makedonije, a istovremeno je i član Umetničkog saveta. Živi i radi u Skoplju.


 



Datum objavljivanja: 21.10.2014.