Umetnik

J. M.

Prati umetnika

Pretraga

Zoran Janjetov, re - spektiva

U petak, 15. aprila u 20 sati u Francuskom institutu u Srbiji, Knez Mihailova 31, Beograd, otvara se izložba poznatog strip autora, Zorana Janjetova, pod nazivom, "re - spektiva".

 


Poštujući svoju tradicionalnu naklonjenost ka Devetoj umetnosti, Francuski institut u Srbiji organizuje izložbu velikog majstora stripa, Zorana Janjetova, pod nazivom Zoran Janjetov, re-spektiva. Izložba će se sastojati od originalnih tabli i crteža od početka crtačke karijere do danas, zatim namenskih crteža za izložbu, kao i od tabli poslednjeg Janjetovljevog albuma, Ogregod. Ovaj album nastao je u saradnji sa kultnim strip scenaristom, Alehandrom Žodorovskim, koji će ovom prilikom prisustvovati otvaranju izložbe svog dugogodišnjeg saradnika.

 

Zoran Janjetov ubraja se među najuspešnije crtače iz regiona i može se pohvaliti saradnjom sa dvojicom najvećih majstora stripske umetnosti, crtačem Mebijusom i scenaristom Žodorovskim, sa kojima je započeo saradnju na serijalima Inkal i Mladost Džona Difula . Sada već veteran francusko-belgijske stripske scene, sa stažom od preko dvadeset pet godina, Zoran Janjetov, čiji su albumi prevođeni širom sveta, uključujući tu i Južnu Koreju, Finsku i Poljsku, ostao je nedovoljno zapažen u svojoj sopstvenoj zemlji, te sama izložba, kao i njen naziv predstavljaju odavanje priznanja njegovom delu.


Izložba će nakon Beograda putovati u Niš i Novi Sad.


Predavanje:  Zoran Janjetov, moja crtačka karijera

Utorak 17. maj u 18 sati,  Francuski institut u Srbiji, Knez Mihailova 31, Beograd


Zoran Janjetov govoriće o svom opusu, uz anegdote iz svoje karijere kao i o saradnji sa najvećim svetskim imenima Devete umetnosti.


 


Datum objavljivanja: 15.04.2011.