Umetnik

J. M.

Prati umetnika

Pretraga

Zoran Đorđević: Život je moj TV

U Galeriji '73, Požeška 83a, do 24. februara, otvorena je izložba fotografija autora Zorana Đorđevića, pod nazivom, "Život je moj TV".

 


Zoran Đorđević  je rođen u Kragujevcu, 1959. godine. Diplomirao je na Pravnom fakultetu u Kragujevcu i na Jugoslovenskom institutu za novinarstvo u Beogradu, odsek za novinsku fotografiju. Član je FIPRESCI - Međunarodne organizacije filmskih kritičara. Predavač je za film u Studentskom kulturnom centru u Kragujevcu. Jedan je od osnivača BELDOCS – Međunarodnog festivala dokumentarnog filma u Beogradu. Radi na Televiziji Kragujevac kao urednik filmskog i dokumentarnog programa.Karijeru umetnika fotografije započeo je polovinom samdesetih kao saradnik listova: "Omladinske novine", "Mladina" (Slovenija), "Feral", "Oko", "Polet" (Hrvatska), i "Pogledi" u kojem je bio i urednik fotografije. Od 1985. do 1995. je radio kao urednik za fotografiju, film i video na poslovima propagande fabrike „Zastava - Yugo automobili“. Sarađivao je sa dizajnerskim i marketinškim službama BMW-a, FIAT-a, Yugo cars America i reklamnim agencijama sa područja Jugoslavije. Osvojio je značajne nagrade za fotografiju na prostorima bivše Jugoslavije, među njima i diplomu „Anastas Jovanović“. Osvojio je preko 70 međunarodnih i domaćih nagrada. Ima zvanje majstora fotografije Foto saveza Srbije i titulu AFIAP (Artist FIAP).




Samostalne izložbe (izbor): Život je moj TV, Galerija savremene umetnosti, Smederevo 2011; Obični ljudi, Galerija Foto kino saveza Vojvodine, Novi Sad, 2009; Obični ljudi, Galerija SKC-a, Kragujevac, 2008; Heroji, Kirchgemeindehaus Hottingen, Zürich, Switzerland, 2008; Heroji, Galerija delavskega doma, Hrastnik, Slovenija. 2008; Izrael na prvi pogled, Galerija SKC-a, Kragujevac, 1999; Fotografije, Galerija Doma omladine, Kragujevac, 1998; Čuvar tvojih snova, Galerija SKC-a, Beograd, 1998; Čuvar tvojih snova, Galerija biblioteke Priština, 1995; Sudbine, Galerija foto kluba, Kragujevac, 1985. Grupno je izlagao u: Argentini, Austriji, Belgiji, Čehoslovačkoj, Francuskoj, Hrvatskoj, Izraelu, Indiji, Italiji, Južnoj Africi, Mađarskoj, Makedoniji, Poljskoj, Nemačkoj, Indiji, Južnoj Africi, Bugarskoj, Makedoniji, Irskoj, Danskoj, Kanadi, Češkoj, Portugaliji, Sloveniji, Švajcarskoj, Španiji, Jugoslaviji i Srbiji.Analogna tehnika, film, hemikalije i aparat koji ima samo 36 snimaka možda danas deluju kao daleka prošlost, međutim, taj “korak nazad” u prvi plan ne ističe tehnologiju već autora i njegovu sposobnost da samo jednim snimkom prikaže odlučujući trenutak. 




Izložba “Život je moj TV” treba da potseti da iza fotografije stoji autor, a ne tehnologija, duboko promišljanje i osmišljavanje kadra zasnovanog na tradiciji „Magnum grupe“, a ne izbor jedne slike iz snimljene serije, “malog igranog filma” obrisanog i docrtanog  fotošopom. Izložbom u Galeriji ’73, autor će se beogradskoj publici predstaviti sa oko 50 fotografija formata 50 x 60cm od kojih je većina nastala u periodu 2008 - 2010. godine.

Tehnika: Crno-bela fotografija  Žanr: Life


 


Datum objavljivanja: 17.02.2011.