Umetnik

J. M.

Prati umetnika

Pretraga

Zoran Boldorac : Afterlife

U četvrtak, 9. maja u 19. sati u Galeriji '73, Požeška 83a, otvara se samostalna izložba fotografija autora Zorana Boldorca, pod nazivom, "Afterlife".


 


Zoran Boldorac je rođen je 1974. godine u Pančevu. Diplomirao je na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu, smer Fotografija i na Beogradskoj politehnici, smer Grafički dizajn. Dobitnik srebrne FIAP medalje. Izlaže od 2004. godine.


Beogradskoj publici predstaviće se serijom crno – belih fotografija objedinjenih u izložbeni Projekat “Afterlife”. Serija fotografija  nastala je tokom jeseni i zime 2008. i tokom proleća 2009. godine, uz pismenu saglasnost JKP “Beogradska groblja”.


"Umiranje ne podrazumeva obavezno nepostojanje. Ovekovečujući preminulog, naoko živi stvaraoci spomenika stvaraju uslove za parče sopstvene besmrtnosti. Oni se smrti ne plaše, jer je ne prihvataju. Kako bi "obrisali" mogućnost da večna smrt postoji, ljudi podižu spomenike večnom životu. Isklesanim trenucima poželjne stvarnosti, ožalošćeni spomenicima imitiraju besmrtnost. Zato su beogradska groblja čudesna mesta. Tu se igra večita partija šaha u kojoj je smrt matirala život, a pokojnik prolaznike. Tu jedan kameni harmonikaš razvlači akord različitosti u večnoj istovetnosti. Na beogradskim grobljima  se više razgovara, nego što se plače. Tu i nepušači pale cigarete ostavljajući ih da dogorevaju kraj uzglavlja upokojenih pušača. Na beogradskim grobljima je živo: bronzani biciklista prolazi kroz cilj uvek za prsa ispred smrti, a prerano otišli teniser pogledom koji prkosi čeka servu života. Tu nazdravljaju za pokoj duše: oni koji su sami sebi podigli spomenik, za života, u ime sopstvene besmrtnosti. i oni koji su podigli spomenik pokojniku kako bi ga učinili večito živim. I fotografija i spomenik, podsetnici su života."    Zoran Boldorac


 



Datum objavljivanja: 07.05.2013.