Umetnik

J. M.

Prati umetnika

Pretraga

Zora Petrović - Izživeti umetnost

U petak, 25. maja 2012. navršava se 50 godina od smrti naše velike slikarke Zore Petrović i 50 godina od njene poslednje samostalne izložbe za života, održane u Narodnom muzeju Zrenjanin 1962. godine.


 


Tim povodom će u stalnoj postavci ove ustanove pored slike Bogatstvo, jedinog rada Zore Petrović koji Narodni muzej Zrenjanin poseduje, biti izložen dokumentarni materijal koji svedoči o toj izložbi (plakat, pozivnica, katalog, isečci iz novina i sl.). Takođe toga dana, sa početkom u 19 časova, posetioci će moći da čuju priču o životu i radu slikarke Zore Petrović, koju je, kao i dokumentarnu postavku, pripremila kustoskinja Likovne zbirke, istoričarka umetnosti Olivera Skoko.



Slika Bogatstvo je u Muzej u Petrovgradu (danas Narodni muzej Zrenjanin) dospela putem otkupa nakon Izložbe živih vojvođanskih likovnih umetnika u Petrovgradu održane od 16. septembra do 16. oktobra 1945. godine. Jedan od izlagača tada je bila Zora Petrović koja se predstavila sa tri slike, među kojim i delom Bogatstvo. Iako je teško precizno utvrditi vreme nastanka, jer je Zora retko kad potpisivala i datirala svoja dela, slika ima njen prepoznatljiv likovni potpis već samim motivom (monumentalno žensko telo) koji će obeležiti bogati opus ove umetnice.



Poslednju samostalnu izložbu, za života, Zora Petrović imala je upravo u zrenjaninskom Narodnom muzeju 1962. godine. U pitanju je bila njena dvanaesta samostalna postavka i prva u jednom vojvođanskom gradu. Tom prilikom predstavljeno je 37 radova (30 slika i 7 crteža) u vlasništvu Zore Petrović, Narodnog muzeja Beograd, Moderne galerije Beograd, Spomen-zbirke Pavla Beljanskog iz Novog Sada, a među izloženim radovima je bila i slika Bogatstvo iz fonda zrenjaninskog Narodnog muzeja. Izložbu je pratio katalog, čije je likovno rešenje osmislio akademski slikar Živojin Turinski, dok je autor teksta bila kustos Vukica Popović. Izložba u Narodnom muzeju Zrenjanin, koja ujedno predstavlja presek njenog četvorodecenijskog rada, otvorena je 18. februara 1962. godine u 11 časova. Ovom događaju je osim autorke prisustvovao i Milan Kašanin, u to vreme upravnik Galerije fresaka u Beogradu. Nepunih mesec dana nakon zatvaranja zrenjaninske izložbe (19.mart ) radovi su preneti u Kikindu gde je u tamošnjem muzeju 12. aprila priređena ista postavka. U toku pregovora za dalja gostovanja, Zora Petrović umire 25. maja 1962. na Neurohirurškoj klinici u Beogradu u 68. godini života. Sahranjena je dan kasnije u porodičnoj grobnici u Pančevu. Pomenuta izložba nastavlja svoj put kao posmrtna, prvo u Gradskom muzeju u Subotici (29. maj – 10.jun) a zatim u Narodnom muzeju u Pančevu (13.septembar – 12.oktobar).  U sva četiri grada, radove Zore Petrović je ukupno videlo 5762 posetioca.



Slika Bogatstvo je jedina "s potpisom" Zore Petrović koju zrenjaninski Muzej poseduje. Danas ona zauzima jedno od centralnih mesta stalne postavke, spajajući na simboličan način izložena dela istaknutih srpskih modernista Save Šumanovića i Jovana Bijelića, sa delima onih velikobečkerečkih autora koji su prvi donosili taj prerađeni modernistički duh u grad na Begeju (Antal Štrajtman, Jožef Varkonji, Ivan Cvejanov...). S prvima je Zora Petrović bila deo prepoznatljivog pariskog štimunga, s drugima je delila živopisnost okruženja Nađbanje i uticaj umetničke kolonije čiji je bila učesnik.



Malu dokumentarnu postavku o Zori Petrović, posetioci će moći da vide mesec dana u Narodnom muzeju Zrenjanin.





Zora Petrović  (Dobrica, 1894 – Beograd, 1962)



Učila je slikarstvo u Umetničko-zanatskoj školi u Beogradu (1912-1914.) gde su joj predavači bili Milan Milovanović, Đorđe Jovanović i Marko Murat. Tokom Prvog svetskog rata (1915-1919) studirala je Kraljevsku mađarsku zemaljsku slikarsku veliku školu u Pešti  kod profesora Lajoša Deak-Ebnera, i učestvovala na kursevima profesora Retija u Slikarskoj koloniji u Nađbanji leta 1918. godine zajedno sa Ivanom Radovićem. U Beograd se vraća 1919. kada završava Umetničko-zanatsku slikarsku školu kod profesora Ljube Ivanovića i zapošljava se kao nastavnica u Realci u Beogradu, a od 1921. do 1944. predaje u Drugoj ženskoj gimnaziji “Kraljica Natalija”. U Parizu je boravila 1925. godine (dva meseca kod Andre Lota), a zatim i 1926, 1937. i 1957. Godine 1952. dobila je posao profesora na Akademiji likovnih umetnosti u Beogradu i tu je radila do kraja života. Bila je član Lade, Oblika, Dvanaestorice i Samostalnih. Član SANU je bila od 1961. godine. Prvi put je izlagala 1921. godine u Somboru, a prvu samostalnu izložbu priredila je 1927. u Salonu prijatelja umetnosti “Cvijeta Zuzorić”. Učestvovala je na izložbama jugoslovenske umetnosti u Barseloni, Amsterdamu, Hagu, Briselu, Rimu, Parizu, Londonu. Preminula je u Beogradu 25. maja 1962. i sahranjena je u Pančevu.


 



Datum objavljivanja: 21.05.2012.