Umetnik

J. M.

Prati umetnika

Pretraga

Žolt Kovač: Upotreba slike

Posle Novog Sada, Pančeva, Kraljeva i Požege, putujuća izložba autora Žolta Kovača, „Upotreba slike“ seli se u Kragujevac. Sastavni deo izložbe je razgovor sa publikom na otvaranju izložbe, kao i radionica sa učenicima u petak 21. novembra.


 


Izložba „Upotreba slike“ pokušava da promoviše savremene poglede na umetnost putem izložbe, razgovora sa publikom i radionicama sa učenicima osnovnih ili srednjih škola. Obzirom da državne kulturne politike ili ne postoje ili nisu adekvatne savremenom trenutku, čini se da je danas više nego ikad neophodno sprovoditi „terenski rad“ na polju umetnosti, razgovarati direktno sa publikom i učestvovati u edukaciji mladih, sa ciljem građenja publike i poboljšavanja razumevanja pozicije umetnosti i umetnika u ovoj zemlji. Cilj izložbe „Upotreba slike“ je da na konkretnom primeru pokaže razvoj ideja i umetničke prakse putem izbora iz 4 serije slika nastalih od 2008. do 2013. godine. Izložba podržava ideju da je umetnik javni intelektualac koji aktivno učestvuje u javnom i društvenom životu sredine, zadržavajući specifičnu poziciju javnog govora putem umetničkog delovanja. Ta pozicija omogućava umetniku da govori o svim aspektima ovog društva, sa kritičkog, ali i konstruktivnog stanovišta, dodajući novo znanje, poglede i vrednosti, na taj način kreirajući nove društvene odnose.


Izložba „Upotreba slike“ obuhvata radove iz četiri serije slika: „Prazno vreme“, „Glupe slike“, „Slike suvišnih informacija“ i „Sjajne slike“.


 



Datum objavljivanja: 18.11.2014.