Umetnik

J. M.

Prati umetnika

Pretraga

Žolt Kovač: Upotreba slike

U utorak 9. septembra u 20. sati u Gradskoj galeriji Kulturnog centra Požega, otvara se samostalna izložba radova autora Žolta Kovaća, "Upotreba slike". Izložba traje do 3. oktobra, 2014. godine.


 


Upotreba slike



Izložba „Upotreba slike“ prikazuje moja iskustva sa slikom tokom proteklih petnaestak godina. Prva interesovanja su išla u pravcu pitanja o prirodi slike, šta je to slika, zašto neko uopšte ima potrebu da slika, kao i o poziciji slikara tj. umetnika. Istraživao sam ova pitanja, međutim, nisam našao zadovoljavajuće odgovore. Zbog toga sam jedno vreme napustio sliku kao medij i radio na drugim poljima. Slici sam se ponovo vratio kasnije, sa novim iskustvom iz drugih medija i sa novim potrebama i pogledom na umetnost. Razmišljao sam o ulozi umetnosti kao i o lokalnom društvenom kontekstu, o kontinuitetu i diskontinuitetu, o tome da je lokalni kontekst jedinstven i da je nemoguće primeniti poglede i shvatanja razvijenijih umetničkih sredina tek tako „od gore“. Zato sam malo po malo, iz serije u seriju slika polako razrađivao stvar i ponajviše sebi razjašnjavao šta je to slika i na koje načine ona može da se upotrebljava u našoj sredini. Taj proces i dalje traje. Presudno je bilo shvatanje da je umetnost komunikacija, a umetničko delovanje kanal za komunikaciju, da umetnost mora da uključi svest o slanju poruke i svest o publici koja poruku prima, kao i da umetnost ne postoji sama za sebe već da je uvek u odnosu sa društvom u kojem nastaje.

Izložba „Upotreba slike“ obuhvata radove iz četiri serije slika: „Prazno vreme“, „Glupe slike“, „Slike suvišnih informacija“ i „Sjajne slike“. Ona je ujedno i kustoski koncept, pri čemu sam ja i kustos i umetnik. Kao kustos ove izložbe pokušavam da tematizujem i promenim poziciju i shvatanje slike, ali i savremene umetnosti u našem društvu u ovom trenutku. Pošto je zamišljena kao kustoski projekat koji može da se prikaže više puta, izložba je već održana u Novom Sadu i Pančevu i Kraljevu, s tim da se svaki put izložba ponovo kreira prema postojećem prostoru, pa otud varira broj i izbor izloženih radova. Sastavni deo izložbe je i razgovor sa publikom, jer smatram da nije dovoljno samo prikazati radove, već je potrebno uključiti publiku i ohrabriti je na aktivnije učešće.







Žolt Kovač je rođen u Pančevu 1975. godine. Po svršetku Matematičke gimnazije u Beogradu 1994. godine upisuje Fakultet likovnih umetnosti u Beogradu, odsek slikarstvo, na kom i magistrira 2002. godine.  Od 2000. do 2002. godine pohađao Školu za istoriju i teoriju slike pri Centru za savremenu umetnost u Beogradu. 2010. godine upisuje Doktorske umetničke studije na Fakultetu likovnih umetosti. Priredio 17 samostalnih i izlagao na više grupnih izložbi u zemlji i inostranstvu (Slovenija, Nemačka, Austrija, Norveška, Poljska, Slovačka, Mađarska, Francuska, Češka, Estonija, Grčka, Rusija, Makedonija). Radi kao predavač u Visokoj školi strukovnih studija Beogradska politehnika na predmetima Crtanje, Slikanje i Multimedijalne prezentacije. Suosnivač i urednik online magazina za savremenu umetnost Supervizuelna (www.supervizuelna.com). Svira bas gitaru u muzičkoj grupi Jarboli. Živi u Beogradu.





www.zoltkovac.com

www.facebook.com/zolt.k

www.zoltkovac.wordpress.com


 



Datum objavljivanja: 09.09.2014.