Umetnik

J. M.

Prati umetnika

Pretraga

Žolt Kovač: Upotreba slike

Od 18. - 27. februara, 2014. godine u Galeriji savremene umetnosti Pančevo, otvorena je samostalna izložba radova autora Žolta Kovača, pod nazivom, "Upotreba slike".


 


Žolt Kovač je rođen u Pančevu 1975. godine. Po svršetku Matematičke gimnazije u Beogradu 1994. godine upisuje Fakultet likovnih umetnosti u Beogradu, Odsek slikarstvo, na kom i magistrira 2002. godine. Od 2000. do 2002. godine pohađao Školu za istoriju i teoriju slike pri Centru za savremenu umetnost u Beogradu.

2010. godine upisuje Doktorske umetničke studije na Fakultetu likovnih umetnosti. Radi kao predavač u Visokoj školi strukovnih studija Beogradska politehnika na predmetima Crtanje, Slikanje i Multimedijalne prezentacije. Živi u Beogradu.


Nastavak mini turneje izložbe Upotreba slike. Nakon Novog Sada, izložba se seli u Pančevo.



Izložba „Upotreba slike“ prikazuje moja iskustva sa slikom tokom proteklih petnaestak godina. Prva interesovanja su išla u pravcu pitanja o prirodi slike, šta je to slika, zašto neko uopšte ima potrebu da slika, kao i o poziciji slikara tj. umetnika. Istraživao sam ova pitanja, međutim nisam našao zadovoljavajuće odgovore. Zbog toga sam jedno vreme napustio sliku kao medij i radio na drugim poljima. Slici sam se ponovo vratio kasnije, sa novim iskustvom iz drugih medija i sa novim potrebama i pogledom na umetnost. Razmišljao sam o ulozi umetnosti kao i o lokalnom društvenom kontekstu, o kontinuitetu i diskontinuitetu, o tome da je lokalni kontekst jedinstven i da je nemoguće primeniti poglede i shvatanja razvijenijih umetničkih sredina tek tako „od gore“. Zato sam malo po malo, iz serije u seriju slika polako razrađivao stvar i ponajviše sebi razjašnjavao šta je to slika i na koje načine ona može da se upotrebljava u našoj sredini. Taj proces i dalje traje. Presudno je bilo shvatanje da je umetnost komunikacija, a umetničko delovanje kanal za komunikaciju, da umetnost mora da uključi svest o slanju poruke i svest o publici koja poruku prima, kao i da umetnost ne postoji sama za sebe već da je uvek u odnosu sa društvom u kojem nastaje.

 

Izložba „Upotreba slike“ obuhvata radove iz četiri serije slika: „Prazno vreme“, „Glupe slike“, „Slike suvišnih informacija“ i „Sjajne slike“. Ona je ujedno i kustoski koncept, pri čemu sam ja i kustos i umetnik. Kao kustos ove izložbe pokušavam da tematizujem i promenim poziciju i shvatanje slike, ali i savremene umetnosti u našem društvu u ovom trenutku. Pošto je zamišljena kao kustoski projekat koji može da se prikaže više puta, izložba je već održana u Novom Sadu, a posle Pančeva se seli u Požegu, s tim da se svaki put izložba ponovo kreira prema postojećem prostoru, pa otud i varira broj izloženih radova. Izložba ima i edukativni karakter, jer ću održati radionicu sa srednjoškolcima i predavanje za zainteresovane. Na predavanju ću detaljnije govoriti o ove četiri serije slika, ali i o mojim pogledima na savremenu umetnost, na mogućnosti upotrebe slike, kao i ulozi umetnosti. Srednjoškolcima ću pokušati da približim savremenu umetnost, a zajedno ćemo raditi na kreiranju poruka i načinima slanja poruka putem medija umetnosti.



Radionica za srednjoškolce će se održati u sredu, 19. februara od 18 do 19.30h.

Predavanje i vođenje kroz izložbu će se održati u ponedeljak, 24. februara od 18h.


 



Datum objavljivanja: 18.02.2014.