Umetnik

J. M.

Prati umetnika

Pretraga

Žolt Kovač: Možete kupiti savremenu umetnost

U utorak, 24. septembra u 20. sati u Centru za grafiku i vizuelna istraživanja Akademija, Pariska 16., otvara se samostalna izložba grafičkih radova autora Žolta Kovača, pod nazivom, "Možete kupiti savremenu umetnost".


 


Umetnik je javni intelektualac, neko ko aktivno učestvuje u građenju društva, neko ko se bori za svoje ideje, neko ko pokušava da živi od svog rada da bi zadržao poziciju javnog govora i da bi mogao da nastavi da se zalaže za ono što misli da je ispravno. Zato nije neobično što on pokušava da proda proizvode koji nastaju u umetničkom procesu. Ti produkti, umetnička dela, su nosioci značenja za koje se umetnik zalaže. Nije neobično ni da publika poželi da učestvuje u umetničkom procesu i podrži umetnika i njegove ideje tako što će kupiti umetnički rad. Time ona omogućava da umetnik nastavi da radi i ostane aktivan, na taj način publika učestvuje u kulturnom životu grada iz svoje pozicije. To nije puki konzumerizam, umetnost se ne mora kupovati kao što se moraju kupiti jogurt i četkica za zube. Ali je to način učestvovanja, vrsta konzumiranja ideja, svesna podrška koja omogućava umetniku da nastavi da radi, a publici donosi materijalizaciju ideje u intimni prostor sobe.





Praksa izrade umetničkih grafika je ustaljena stvar u svetu. Širok je raspon, od jeftinih štampanih razglednica i plakata koje možete kupiti u prodavnicama pri muzejima, preko digitalnih printova umetničkih radova koji više nisu dostupni, do ručno štampanih grafika malih i ograničenih tiraža. Velika većina umetnika upotpunjuje svoje radove grafikama. Kod grafike, ili umetnosti multioriginala, postoji više istovetnih ili veoma sličnih kopija predstave, pri čemu je svaka kopija zapravo original. Iz razloga što više odoba može posedovati istu predstavu, cena grafika je niža nego cena drugih umetničkih dela koje postoje samo u jednom primerku. To nikako ne umanjuje vrednost grafike. Publika koja želi da učestvuje, želi da kupi i poseduje umetničke radove, a nema sredstava za npr. slike, sasvim se ispravno opredeljuje za grafiku. Na taj način se može postati mali gradski kolekcionar koji ne ulaže velike svote, već pažljivo bira i promišlja umetnost koju kupuje, ali pre svega na taj način učestvuje u formiranju tog aspekta društvenog života grada, učestvuje u građenju odnosa i omogućava da se glas umetnika čuje. A pojedini umetnici imaju šta da kažu.


 



Datum objavljivanja: 17.09.2013.