Umetnik

J. M.

Prati umetnika

Pretraga

Zločini tokom i nakon II svetskog rata

Cilj ove debate je da prodiskutuje odnos između dostupne istorijske faktografije i načina njene selekcije, reprezentacije i interpretacije u jednom uticajnom mediju ali i u svetlu pripreme izložbe "U IME NARODA - represija u Srbiji od 1944-1948", KC Reks, četvrtak, 5. decembar, 19h.


 


U seriji od tri članka u Blicu od 7, 8. i 9. oktobra 2013. (linkovi na članke su na kraju ove najave) opisan je slučaj Andrije Mirkovića, koji je 1945. godine streljan zbog, kako je to u presudi (u članku apostrofirano "navodnoj presudi") objavljenoj u užičkim Vestima 1945. godine obrazloženo, učešća u prekom sudu nakon pada Užičke republike. U člancima je Andrija Mirković predstavljen kao ugledni Užičanin koji je pomagao partizanskim porodicama a čiju je likvidaciju, iz razloga osvete ili čak iz drugih, moguće čak i materijalnih ili razloga uklanjanja nepoželjnog svedoka sopstvene ratne prošlosti, naredio Dobrivoje Vidić, nekadašnji predsednik Predsedništva Srbije.



Cilj ove debate je da prodiskutuje odnos između dostupne istorijske faktografije i načina njene selekcije, reprezentacije i interpretacije u jednom uticajnom mediju ali i u svetlu pripreme izložbe "U IME NARODA - represija u Srbiji od 1944-1948", jer je u jednom od članaka najavljeno i uvrštenje nekih dokumenata o ovom slučaju u postavku te izložbe.



Na debati ce učestvovati novinar Vuk Cvijić, istoričari dr Srđan Cvetković, dr Bojan Dimitrijevć, dr Venceslav Glišić, mr Antun Miletić, samostalni istraživač Milan Radanović, pravnici Gojko Lazarev, dr Aleksandar Sekulović i drugi.



Linkovi na članke:

(http://www.blic.rs/Vesti/Drustvo/410692/Narucivao-streljanja-pa-postao-predsednik-Srbije, http://www.blic.rs/Vesti/Drustvo/410959/Tragom-zlocina-bivseg-predsednika-Srbije-Streljao-nam-oca-pa-preoteo-deo-imovine,  http://www.blic.rs/Vesti/Drustvo/411467/Bivsi-predsednik-Srbije-u-mladosti-radio-za-naciste-kao-prevodilac)



Debata je deo Govornih programa Kulturnog centra Rex koji su podržani od Fondacije za otvoreno društvo i Sekretarijata za kulturu Skupštine grada Beograda.


 





 


Datum objavljivanja: 04.12.2013.