Umetnik

J. M.

Prati umetnika

Pretraga

Zlato, Rade Selaković

Kroz raznovrsne i intrigantne programe pronađite sopstveni doživljaj izložbe "Zlato. Rada Selaković", realizovane po nagrađenom radu Irine Tomić, dobitnice Nagrade Spomen-zbirke Pavla Beljanskog za 2010. godinu. Subota, 14. maj u 18 sati, Spomen - zbirka Pavle Beljanski, Novi Sad.

 


Rada Selaković (1952–2008) je bila multimedijalni umetnik. Izlagala je na više od 350 izložbi u zemlji i inostranstvu, dobitnica je mnogobrojnih nagrada, autorka izuzetnog opusa, a ipak se ne može smestiti u okvire nijednog pokreta ili stilskog pravca svetske umetnosti poslednje četvrtine XX veka. Sve stvaralačke faze Rade Selaković obeležava zlato, koje je umetnica koristila kako za prikazivanje božanskog i nebeskog, tako i za demonsko i htonsko, u okviru figuralnog slikarstva ili geometrijske apstrakcije. Svojim delom ona nam predaje tajnu zlata iz riznice starih civilizacija koje su ga poštovale i koristile, poput vizantijske i srpske srednjevekovne umetnosti, što je čini svojevrsnim čuvarem nacionalne tradicije u samom krilu moderne i postmoderne.


Izložba Rade Selaković u Spomen-zbirci, po prvi put u Novom Sadu, kroz različite umetničke rodove (slikarstvo, skulpturu, asemblaž), predstaviće jedanaest radova, među kojima se mogu izdvojiti slike simbiličnih naziva Portret Smrti (1987), Krilati izvor (1991) i Raspeće (1992). Osim slika i ličnih fotografija umetnice postavka će biti upotpunjena i jednim delom primenjene umetnosti Krilata stolica (2004), koje sublimira autorkino dugogodišnje bavljenje i okupiranost temom leta i krila, od 1974. do 2004. godine.


 


Datum objavljivanja: 09.05.2011.