Umetnik

J. M.

Prati umetnika

Pretraga

Zlatno pero

Povodom jubileja, 50. godišnjice od osnivanja najstarije izložbe ove vrste u Evropi, X Mežunarodnog bijenala ilustracije - 45. Zlatnog pera Beograda, ULUPUDS, ističe da je, od prve skromne postavke 1959. u NU „ Đuro Salaj“ izložba izrasla u harizmatičnu manifestaciju.

 



 


Do 1966. godine okupljala je ilustratore iz jugoslovenskih republika, a potom i izlagače iz  susednih zemalja. U vremenu od 1966. do 1976. na izložbi su učestvovali autori iz Evrope, kasnije i sa drugih kontinenata. Dugo prisutna ideja o osnivanju međunarodne smotre, otvorene za sve ilustratore sveta u konkurenciji za nagrade, postala je realnost 1990. godine kada se održava I MEĐUNARODNI BIJENALE ILUSTRACIJE sa učešćem ilustratora iz 27 zemalja sa svih kontinenata, u galeriji Muzeja primenjene umetnostiTako je u regionalnom kulturnom prostoru rođena prva velika međunarodna manifestacija, sa već značajnim ugledom u svetu. Ustanovljene su nagrade GRAND PRIX, Međunarodna Zlatna pera Beograda, Plakete Zlatno pero koje dodeljuje Međunarodni žiri.




Ovom izložbom, ULUPUDS daje omaž laueratima od 1959, u saradnji sa MPU (koji poseduje zbirku nagrađenih dela) retrospektivom u okviru centralne postavke u Paviljonu „Cvijeta Zuzorić“ održanom 2009. godine, među kojima su, počev od Dušana Ristića, velikani domaće primenjene umetnosti, koji su uneli savremeni likovni izraz u ilustraciju, zajedno sa posvećenošću oblikovanju štampanih medija. Izložba je i svedočanstvo o povezanosti jugoslovenskog umetničkog prostora, koje je do danas, kroz aktuelnu postavku, ostalo vitalno, bez obzira na raspad zajedničke države. Vrednovanja posebnog, modernog, eksperimentalnog izraza je nepisano pravilo kojim se svaki žiri međunarodnog PERA rukovodi, stavljajući poreklo, godine ili  stečeni ugled autora u drugi plan.



Organizator izložbe je UDRUŽENJE LIKOVNIH UMETNIKA PRIMENJENIH UMETNOSTI I DIZAJNERA SRBIJE (ULUPUDS).

Autor izložbe je Odbor izložbe. Kustosi mr Dijana Milašinović Marić i Mirjana Vajdić Bajić.



U radu Saveta i organizaciji učestvuju: Muzej primenjene umetnosti, Kreativni centar, Muzej savremene umetnosti, Zavod za udžbenike…


 



Datum objavljivanja: 30.06.2011.