Umetnik

J. M.

Prati umetnika

Pretraga

Zlatno pero

45. Zlatno pero Beograda -10. Međunarodni bijenale ilustracije, Paviljon Cvijeta Zuzorić 20. Novembar – 12 decembar 2009. Godine.

 


Povodom jubileja, 50. godišnjice od osnivanja najstarije izložbe ove vrste u Evropi, X MEĐUNARODNOG BIJENALA ILUSTRACIJE - 45. ZLATNOG PERA BEOGRADA, ULUPUDS (Udruženje likovnih umetnika i dizajnera Srbije), ističe da je, od prve skromne postavke 1959. izložba izrasla u čuvenu manifestaciju. Do 1966. godine okupljala je ilustratore iz jugoslovenskih republika, da bi, potom, primila i izlagače iz  susednih zemalja. U vremenu od 1966 do 1976 na izložbi Zlatno pero Beograda učestvovali su autori iz Evrope, potom i sa drugih kontinenata. Dugo prisutna ideja o osnivanju prave međunarodne smotre, otvorene za sve ilustratore sveta u konkurenciji za nagrade, postala je realnost 1990. godine kada se osniva I MEĐUNARODNI BIJENALE ILUSTRACIJE u prostoru Muzeja primenjene umetnosti, sa učešćem ilustratora iz 27 zemalja sa svih kontinenata.

Tako je na kulturnom nebu rođena nova značajna međunarodna manifestacija. Ustanovljene su  nagrade GRAND PRIX (Prvi lauerat je bio Marijan Muravski, Poljska), Međunarodna Zlatna pera Beograda, Plakete Zlatno pero  koje dodeljuje Medjunarodni žiri.




Izložba se organizuje u saradnji sa IBBY-jem međunardnom asocijacijom za dečju knjigu, a u rad odbora i organizaciju su uključeni: Muzej primenjene umetnosti, Kreativni centar, Muzej savremene umetnosti, Zavod za udžbenike... U toku izložbe organizuje se prateća manifestacija: samostalna izložba dobitnika Grand Prix-a sa prethodne izložbe Zlatno pero Beograda  i dr. Ove godine izložbu prati jubilarna marka koju je dizajnirao Jakša Vlahović, grafički dizajner.  Na ovogodišnjoj izložbi učestvije 142 domaća autora i 94 stranih umetnika iz ukupno 23 zemlje.


Preteće manifestacije ove godine:

-Front page, Naslovna strana, u galeriji Feniks, autorska izložba ist. Um Mirjane Vajdić Bajić

-Knjiga kao art objekat, u galeriji Pedagoškog muzeja, autorska izložba Vesne Lakičević Pavičević




Kustosi izložbe: Dijana Milašinović Marić, Mirjana Vajdić

Dizajn kataloga: Slobodan Manojlović

Naslovna strana kataloga i plakat: Duško Petričić


 


Datum objavljivanja: 20.10.2009.