Umetnik

J. M.

Prati umetnika

Pretraga

Životne priče u Velikom ratu

Prva u nizu izložbi u okviru međunarodnog kulturno-umetničkog projekta „Za veru i Otadžbinu! Životne priče u Velikom ratu 1914-1918“, biće otvorena u petak, 1. avgusta, u 15. časova, u galeriji Progres.

 



 


Izložba povodom obeležavanja 100 godina od početka Prvog svetskog rata organizovana je u saradnji kulturih centara "Pozitiv" i „Art Studio XIII“ iz Rusije i umetničkog udruženja "DivArt" iz Srbije, uz podršku Ambasade Rusije u Beogradu i blagoslov Njegove Svetosti Patrijarha Srpskog Irineja.

Izložbu će svečano otvoriti g. Aleksandar Čepurin, Ambasador Rusije u Srbiji, i g. Dušan Milovanović, istoričar umetnosti i savetnik Muzeja primenjenih umetnosti u Beogradu. Na otvaranju će prisustvovati srpski i ruski zvaničnici, kao i predstavnici medija.

Otvaranje izložbe za širu pubiku održaće se istog dana, u petak, 1. avgusta u 20 časova. Otvaranja će upotpuniti muzički program baritona Marka Kalajanovića i pijantistkinje Milice Sekulić.

Izložba „Za Veru i Otadžbinu! Životne priče u Velikom Ratu 1914-1918“ predstavlja savremeno viđenje likovnih umetnika Isidore Ivanović i Dragana Bartule, koji su na svojim platnima prikazali emotivni doživljaj Prvog svetskog rata usmeren na shvatanje osećaja patriotizma, hrabrosti, ponosa, spremnosti za borbu za sebe i svoj narod, za slobodu, veru, moralne i kulturne vrednosti. Slikar Dragan Bartula prikazao je vojnike kao simbole apsolutnog junaštva, snage, duha, hrabrosti i vere u njihov poziv, dok je Isidora Ivanović predstavila žene, majke i decu, kao heroje koji čekaju sa bolom i patnjom svoje uspokojene u ratu muževe, braću, sinove, i predstavljaju simbol sećanja na žrtve Velikog rata, ali u isto vreme i simbol nade i vere.

Izložba je upotpunjena foto i video materijalom, kao i originalnim istorijskim predmetima iz Srbije, Rusije i Francuske iz perioda Prvog svetskog rata, kako bi se što vernije predstavili istorijski događaji i bliski odnosi te tri zemlje. Prikazujući stranice istorije, celokupna postavka odaje počast nesebičnoj spremnosti i hrabrosti ljudi da daju živote za svoju zemlju, braneći svoj narod i kulturu.

Izložba će trajati od 1.8 - 31.08.2014 u Galeriji Progres, Zmaj Jovina 8-10, Beograd.


 



Datum objavljivanja: 31.07.2014.