Umetnik

J. M.

Prati umetnika

Pretraga

Ženska strana

Muzej istorije Jugoslavije i Muzej savremene umetnosti, Beograd, organizuju izložbu "Ženska strana". Autorke izložbe: Una Popović (Muzej savremene umetnosti), Marija Đorgović i Ana Panić (Muzej istorije Jugoslavije). Otvaranje izložbe: Subota, 15. maj 2010. godine u 18. časova.

 


Izložba Ženska strana ima za cilj da sagleda položaj i ulogu "nove žene" u socijalističkom drustvu. Prikupljanjem i istraživanjem podataka o životu, radu, organizovanju žena, u vremenu od Drugog svetskog rata pa do kraja pedesetih godina 20. veka, ispituje se kako ženska društvena participacija kao oblik takozvane emancipacije (političke, ekonomske, obrazovne) u socijalističkom društvu, tako i ona intimna, osobena, privatna sfera. 


Kroz zvanična dokumenta, fotografije, likovna dela, intervjue, televizijske emisije, filmove, originalne svakodnevne predmete iz tog vremena a, naročito ženske časopise, rekonstruišu se različiti aspekti "ženskog sveta". Pitanja ravnopravnosti, pravno - ekonomskog izjednačavanja, braka, porodice, mode toga vremena, prepoznaju se kao ključna, oko kojih su se životi i identiteti žena formirali i identifikovali. 


Ideologija socijalizma je ženi "ponudila" razne mogućnosti jer je socijalizam kao poredak  težio da ukloni koncept vladajuće klase i kroz princip opšte jednakosti otkloni materijalnu, pravnu i formalnu potčinjenost žena. Smatralo se da zena treba da učestvuje ravnopravno u radu, da njena uloga nije samo briga o domaćinstvu i deci, već da je to nestatična, društveno aktivna uloga, koja ženu čini dostupnom i funkcionalnom u svim sferama života (na polju rada, politike, obrazovanja). 


Period od 1940. do 1960. koji će biti predstavljen na izložbi čini osobeno razdoblje u ženskoj istoriji.  U periodu rata žena dostiže perspektivu samostalnosti i društveno političke ravnopravnosti, ona postaje saborac u borbi, jednako društveno odgovorno biće, međutim već početkom pedesetih godina, tokom perioda stabilizacije zemlje, njena društveno-angažovana uloga kao da se "stišava" i ona se vraća na ranije ustanovljenje uloge reproduktivno-porodičnog okvira.  Uplivom masovne kulture, tokom pedesetih i šezdesetih godina, dolazi do reafirmacije stereotipnih funkcija žene, ona se sve više posmatra i određuje na nivou simbola lepote i poželjnosti. 


Kustoskinje izložbe Ženska strana opredelile su se da ova pitanja istraže i prezentuju kroz formu " jedan dan u životu radne žene". Ovaj model "svakodnevice hronološki, ali nelinearno punktira osnovne uloge žene u ovom periodu, kao i to kako su se zvanično, društveno te uloge predstavljale. Segmenti izložbe će biti podeljeni na one delove ili trenutke sa kojima se susreće žena svakoga dana:  porodica, domaćinstvo, posao, slobodno vreme, moda itd. 


Uvodni deo izložbe će biti posvećen aktivnostima Antifasističkog fronta žena  (AFŽ) čiji je jedan od glavnih zadataka bila borba za ravnopravnost, jednakost polova i kulturna emancipacija žena. AFŽ je organizovala kurseve opismenjavanja, higijene, domaćinstva, a na izložbi će biti predstavljen i časopis  "Žena danas" koji je odigrao značajnu ulogu u podizanju svesti žena kao i njihovom uključivanju u društveno politički život. 


Na izložbi će takođe biti prikazani i video snimci intervjua sa ženama koje će kroz lično iskustvo govoriti o svom poimanju socijalističkog perioda, privatnim i poslovnim mogućnostima za ženu, sta je najviše oblikovalo njihove živote i svakodnevicu u tom trenutku itd. 


Upravo uzimajuci žene, žensko iskustvo za subjekt istraživanja kao i arhive ženskih udruženja, fotografije, službene i zvanične podatake, ženske časopise i literaturu, autorke žele da ovom istorijsko-dokumentarnom izložbom vizualno predstave neka pitanja vezana za temu žene u socijalizmu i time naprave dobar teren za neka buduća istraživanja. Svakako ovom izložbom se otvaraju i dalje mogućnosti za saradnju Muzeja istorije Jugoslavije i Muzeja savremene umetnosti na preispitivanju novije istorije jugoslovenskog prostora.


 


U okviru manifestacije Noć muzeja, 15. maja 2010. godine od 20.00 do 21.00, u Salonu MSU (Pariska 14), Wonder String Quartet izvodiće popularne numere aranzirane za gudački kvartet, a prvenstveno pesme Silvane Armenulić, koje unutar video instalacije "Žene, žene", peva i sama umetnica Dragana Žarevac.


"Čudesni gudački kvartet" osnovan je 2000. godine. Osnovale su ga članice simfonijskog orkestra Radio televizije Srbije Hemnalina Mirešković - prva violina, Aleksandra Popović - druga violina, Ivana Uzelac - viola i Jovana Jocić - violončelo.


Portfolio MSUB


 


Datum objavljivanja: 13.05.2010.