Umetnik

J. M.

Prati umetnika

Pretraga

Željka Aleksić: Rupe

Zavičajni muzej Knjaževac otvara izložbu fotografija autorke Željke Aleksić pod nazivom "Rupe", koja će biti otvorena u četvrtak, 21. januara u 19 časova u galeriji Radul-begovog konaka u Zaječaru.


 


Izložba "Rupe" deo je projekta koji autorka Željka Aleksić radi od 2014 godine, stavljajući sebe i posmatrača u ulogu voajera, poigravajući se sa potrebom čoveka da vidi i da bude viđen. 30 fotografija, rađenih u crno-beloj tehnici, postavljeno je u crne kutije raspoređene u izložbenom prostoru. Fotografije koje prikazuju muške i ženske aktove mogu se videti kroz rupu na kutiji uz pomoć unutrašnjeg osvetljenja. Na ovaj način instalacija u prostoru aktivira posmatrača da se uključi u postupak, pogleda kroz rupu. Posmatrač je uveden u intimni trenutak, izazvan da pogleda/zaviri u tuđi prostor, stavljen u poziciju voajera, nesvesno uključen u dešavanje kao posmatrač, iz bezbedne pozicije „iza rupe“, sa mesta fotografa.



Milena Milošević Micić viši kustos istoričar umetnosti



Jedinstvenim načinom predstavljanja na prvoj samostalnoj izložbi autorka Željka Aleksić svoju dugogodišnju fotografsku praksu odlučuje da usmeri ka mediju instalacije. Skulpturalni elementi i njihovo prostorno predstavljanje dobijaju i funkciju okvira u kome se odigrava specifičan intimni prostor, a koji je posmatraču dostupan jedino kroz njegov angažman. Taj svojevrsni emocionalni prostor sa jasnim autobiografskim elementima je skriven, ali sa željom da posmatrača uvede u sekvencijalni narativ čvrsto konstruisane izložbene celine.



Jelena Micić, master-filozof


 



Datum objavljivanja: 19.01.2016.