Umetnik

J. M.

Prati umetnika

Pretraga

Zdravko Zupan -50 godina u svetu stripa

Četvrtak, Srećna galerija SKC-a, četvrtak 19.februar u 19.h (traje do 5. marta), Ciklus izložbi: Strip i ilustracija, Zdravko Zupan -50 godina u svetu stripa - retrospektivna izložba radova jednog odnajznačajnijih domaćih strip autora i teoretičara stripa povodom jubilarnegodišnjice od objavljivanja prvog autorskog rada.


 


Zdravko Zupan (1950) beogradski istoriograf stripa, umetnik, izdavač i urednik, završio je Grafičku tehničku školu u, a potom nastavio studije na likovnom odseku VPŠ u Beogradu. Kao stripski umetnik debitovao je 1965.godine u beogradskom „Malom ježu“, a dve godine kasnije počinje saradnju sa gornjomilanovačkim „Dečjim novinama“. Polovinom sedamdesetih godina nacrtao je dve epizode stripa „FixundFoxi“ za poznatog minhenskog izdavača Rolfa Kauku. Radio je kao crtač na licencnim serijalima „Tom&Jerry“ po scenarijima Lazara Odanovića (ali i svojim) za zagrebački „Vjesnik“ i „Miki Maus“ u francuskom magazinu „Le journal de Mickey“od 1991. do 1994. po scenarijima Fransoaza Korteđanija. Tvorac je poznatih serijala „Zuzuko“ i „Munja“. Jedan je od osnivača stripske grupe „Beogradski krug 2“. Član je sekcija istoričara umetnosti ULUPUDS od 1987. godine. Pored crtanja bavi se istorijom i kritikom srpskog i jugoslovenskog stripa. Publicistički rad započeo je 1979. Na stranicama YU stripa uređujući rubriku „Izistorije jugoslovenskog stripa“. Ova rubrika, u kojoj suprvi put predstavljeni mnogi autori, njihovi junaci, ali i izdanja, izlazila je sve do 1986. godine. Iz nje je proizašao i prvi tom monografije Istorije jugoslovenskog stripa, nastao u saradnji sa S. Draginčićem, 1986. godine, u kome je dat iscrpan istoriografski pregled razvoja jugoslovenskog stripa s kraja prošlog veka pa sve do 1941. godine, kao i biografije i stripografije skoro svih najvažnijih autora. Tekstove iz ove oblasti objavljivao je u raznim listovima i izdanjima, kako uzemlji („Glas omladine“, „Strip zabavnik“, „Naš strip“, „Stripoteka“, „Književna reč“, „Vreme“...), tako i u inostranstvu („Tomart’s Disneyana“, „International Journal of Comic Art“, „Le Collectionneurde Bandes Dessines“, „Биографичческий словарь“, „Художники русского зарубежья 1917-1939“, „Donau ,SIGNs“, „Striprevija“).



Organizator je ili jedan odorganizatora više značajnih izložbi stripa.



Svoja znanja je primenio i kao izdavač-urednik. Na jednoj strani, to su izdanja za poznavaoce kao što su revije „Cepelin“ i „Ekstra cepelin“ ili serija najnovijih reprinta iz zlatnog doba srpskog stripa, a sa druge, paleta izdanja za decu, visoko ocenjena i od stručnjaka i od publike svih naraštaja – Dečji enigmatski zabavnik „Munja“, „Munja strip“ i „Munja bojanka“. Tokom 1987. godine bio je urednik stripa u „Kekecu“, jednom od najznačajnijih strip-nedeljnika druge Jugoslavije. Krajem 1998.godine u saradnji sa V. Pavkovićem priredio je za „Stubove kulture” knjigu „Dečji bioskop“ u kojoj su sakupljeni radovi „srpskog Vilhelma Buša“– slikara i pesnika Brane Cvetkovića, i uredio stripski dodatak u knjizi Srećka Jovanovića „Veliki san 7 („Arhiv“, Pančevo, 2007). Autorje monografije koja je 2007. proizašla iz saradnje sa festivalom GRRR! —Vek stripa u Srbiji, kao i monografija „Veljko Kockar — strip, život, smrt (2009)“, „Zigomar— Maskirani pravednik (2011)“, „Uragan“(2012) i „Doživljaji Mike Miša“ (2014). Priredio jetematski trobroj časopisa „Gradac“ posvećen stvaralaštvu Andrije Maurovića (2013). Sa Živojinom Tamburićem i Zoranom Stefanovićem autor je kritičkog leksikona „Stripovi koje smo voleli“: Izbor stripova i stvaralaca sa područja bivša Jugoslavije u XX veku (Beograd 2011) koji je dobio Nagradu za izdavački poduhvat godine na Beogradskom sajmu knjiga, a proglašen je stripskim događajem godine u NIN-u (Beograd) i „Jutarnjemlistu“ (Zagreb). Ostala priznanja: Nagrada za teorijski doprinos razvoju jugoslovenskog stripa (IV Salon jugoslovenskog stripa, Vinkovci1988); Nagrada „Fra Ma Fu“ za poseban doprinos razvoju jugoslovenskog stripa (OK SSOV i „Stripklub 85“, Virovitica 1988); Nagrada „Srećko Jovanović“ (Međunarodni salon stripa, SKC Beograd, 2009) i Memorijalna plaketa za doprinos srpskom stripu „Nikola Mitrović– Kokan“, Leskovac 2011).Ovom izložbom obeležava pedeset godinaod objavljivanja prvog stripa u listu „Mali jež“.


 



Datum objavljivanja: 18.02.2015.