Umetnik

J. M.

Prati umetnika

Pretraga

Zdravko Joksimović: Vaše telo zaslužuje najbolje

U ponedeljak, 19. novembra u 19. sati u Galeriji FLU, Knez Mihailova 53., otvara se izložba doktorskog umetničkog projekta autora Zdravka Joksimovića, pod nazivom, "Vaše telo zaslužuje najbolje".

 


" "Vaše telo zaslužuje najbolje" je reklamni slogan koji povezuje skulpture na kojima radim već nekoliko godina. Početak ovog ciklusa započinje sa crvenim torzom iz 1997. godine. Telo i telesno predstavljaju samo okvir. U tom formalističkom lavirintu na otvoren i neposredan način mogu da komuniciram sa sistemom vrednosti, još uvek važećim, koji je uspostavila istorija umetnosti, kao i sa fetišističko-mazohističkim nasleđem poslednjih decenija XX veka. Naravno i sa onim kako se telo re-definiše i promoviše juče i danas. Formalni okvir, iz kojeg namerno ne želim da izađem, govori o mojoj potrebi da i dalje istražujem klasičan skulptorski jezik, njegove univerzalne zakonitosti, njegovu komunikativnost. Dakle! sa formalne strane mene zanima upravo to, koliko se kroz tradicionalnu skulptorsku logiku može biti inventivan, jasan, raskošan i poetičan" (Zdravko Joksimović)



Joksimovićeve skulpture, koje uvek karakteriše za modernu umetnost gotovo paradoksalan spoj zanatske besprekornosti i konceptualne zasnovanosti, predstavljaju neobičan miks: u formalnom smislu, tehnički perfektne, iskazuju autorovu sklonost ka ispitivanju mogućnosti određenih materijala i njihovih skulptoralnih potencijala, dok u značenjskom smislu, kroz duhovite i neočekivane kombinacije mimetički predstavljenih formi, iznose ozbiljna pitanja o prirodi umetničkog stvaranja i uloge skulptora u tom procesu.


Zdravko Joksimović je rođen 1960. godine na Buču u Crnoj Gori. Diplomirao i magistrirao na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu, u klasi profesora Nikole Jankovića. Od 1992. godine radi na vajarskom odseku FLU.


 


Datum objavljivanja: 19.11.2012.