Umetnik

J. M.

Prati umetnika

Pretraga

Zbogom andergraund: Saša Marković Mikrob

Javno vođenje kroz izložbu Zbogom andergraund: Saša Marković Mikrob i razgovor sa Dejanom Sretenovićem, kustosom izložbe. Subota, 11. februar 2012. godine u 13.00 časova. Salon Muzeja savremene umetnosti, Pariska 14, Beograd.


 


Zajednički projekat MSU i Remonta "Zbogom andergraund: Saša Marković Mikrob" omaž je ovom prerano preminulom umetniku u vidu retrospektive, tematske izložbe i monografije. Saša Marković Mikrob bio je Izložba "Zbogom andergraund: Saša Marković Mikrob" omaž je ovom prerano preminulom umetniku u vidu retrospektive, tematske izložbe i monografije. Saša Marković Mikrob bio je samosvojna pojava na našoj umetničkoj sceni po tome što je svoju produkciju zasnovao na šest principa kojih se pridržavao tokom cele karijere: umetnost mora biti narativna, svima pristupačna, zabavna i smešna, dosledna, lokalno orijentisana i proizvedena jeftinim sredstvima. Na tim osnovama izgradio je umetnički idiom koji je spajao njegov životni habitus sa umetničkim izražavanjem, refleksiju svakodnevne društvene i političke stvarnosti sa ličnom mitologijom, autoironijski govor u prvom licu sa govorom o drugima, vizuelni i tekstualni jezik, proizvodnju slika i performativno ponašanje, itd. Njegova umetnost je samonikla, rođena u miljeu beogradske subkulture u kojem se kretao, ali je istovremeno snažno konvenirala temama i preokupacijama sveta savremene umetnosti u koji je stupio početkom devedesetih i tokom čitave karijere u njemu aktivno participirao kao učesnik brojnih značajnih izložbi, manifestacija i događaja. Za Markovića je umetnost pre svega bila oblik socijalne komunikacije, druženja, umrežavanja i darivanja, način bivanja u svetu i stalnog traženja vlastitog mesta u njemu.



U Salonu MSU predstavljeni su izabrani radovi iz Markovićevog opusa, odnosno svih ciklusa i područja njegovog umetničkog delovanja uključujući fanzine, radove iz foto-automata, crteže, maske, fotodokumentaciju performansa, akcija i izložbi, video-radove, autorske omote za muzičke diskove i instalacije. Nastanak i polazne ideje radova i ciklusa predstavljenih na izložbi naratizovani su kroz prateće Markovićeve iskaze izvađene iz intervjua, autorskih tekstova i predavanja.



Projekat predstavlja saradnju MSU i nezavisne umetničke organizacije Remont. U galeriji Remont, Marsala Birjuzova 7, 20. februara u 17.00h, otvara se drugi deo izložbe pod nazivom "Priče iz automata". Kustos Darka Radosavljević.



Više informacija o izložbi možete pogledati na www.msub.org.rs


 


 



Datum objavljivanja: 08.02.2012.