Umetnik

J. M.

Prati umetnika

Pretraga

Zbirke medijske prakse MSUV

U utorak, 2. novembra, 2010. u 19 časova u MSUV, Dunavska 37, Novi Sad otvara se izložba "Zbirka medijske prakse MSUV". Izložba traje do 2. decembra. Kustosi: Kristian Lukić, Centar za nove medije_kuda.org

 


Muzej savremene umetnosti Vojvodine osniva Zbirku medijskih praksi u cilju lociranja i kontekstualizacije umetničkih praksi koje se vezuju za digitalne medije i umetnost koja je proizašla iz logike digitalnih medija i mrežnih tehnologija. Umetnička dela i umetničke prakse u zbirci predstavljaju istorijski presek dela umetničke produkcije koja operiše u širokom spektru od kompjuterske umetnosti, preko web-arta, net.art-a, instalacija, do kompjuterskih igara i modova.


Koja je funkcija Zbirke, kao dela Muzeja, čiji je cilj da sakuplja, obrađuje, čuva i izlaže umetnička dela, u mrežnom društvu? Koja je uloga Zbirke medijske prakse, umetničke prakse digitalnih medija ili umetnosti gde su digitalni mediji i mrežne tehnologije deo prirode umetničkog rada?. Da li će kolekcionari i institucije hteti da investiraju u umetničko delo (tj. autora) koje svako može da ima i koje ne može obezbediti zadovoljavajuću maržu? Da li će institucija reputacije i društveni status biti dovoljni da zamene finansijski i simbolički kapital?


Ovo su samo neka od pitanja  na koja Muzej ali i druge društvene institucije  treba da daju odgovore.


Buduću Zbirku MSUV čine umetnička dela koja jesu i mogu da postanu deo drugih zbirki, gde je MSUV u saradnji sa umetnicima i umetnicama odabrao model u kome se umetničkoj praksi ne menja karakter i priroda tako što će se izmestati iz svog okruženja, ili tako što će se ograničavati u pristupu u vidu ograničenih serija ili ograničenog kvaliteta. Ovakav vid statusa reproduktivnih umetničkih dela pokušava da onemogući veštačku nestašicu, a sa druge strane ukida otuđenje umetničkih radova koja uobičajeno posle primarnog otkupa ulaze u lanac finansijalizacije i spekulacije koje konsekventno donose profit trgovcima umetničkih dela a ne autorima.


Fokus na trezoriranju umetničkih dela se kod digitalne umetnosti pomera ka distribuciji i arhiviranju na što je moguće većem broju nosača, servera, diskova, DVD-jeva tj. magnetnih traka. Osnovna uloga Muzeja tj. društvene institucije je da umesto masovnog akumuliranja dobara utvrdi vrednosne kategorije koje naravno ne bi imale vrednosne kategorije dobre ili loše umetnosti i umetničke prakse, već koja bi igrala sličnu ulogu koju pretraživač (search engine) ima u svetu Interneta…


Umetnice/ci:

Asocijacija Apsolutno, Heath Bunting, Vuk Ćosić, Vladan Joler, Stevan Kojić, Bogdanka Poznanović, PP Group (Katarina Šević, Zita Majoroš), Peđa Šiđanin, Andrej Tišma, Vladimir Todorović, Vacuum Pack.


Detalje o Zbirci i izlozbi pogledajte na sajtu www.msuv.org /press


Datum objavljivanja: 02.11.2010.